Barevné slepice se dobře prodávají

Malebná krajina Javoříčského krasu s dominantou hradem Bouzovem není pouze turistickou zastávkou obdivovatelů přírodních krás. Je zajímavou lokalitou i pro drobné chovatele nejen z olomouckého regionu, kteří v Březině od chovatelky Pavlíny Přecechtělové pořizují kuřice nosného typu a dále rozkrmená kachňata, housata a brojlerová kuřata.

Je to již třináct let, co Pavlína Přecechtělová vyměnila práci v kanceláři a kreslení elektroprojektů za ekonomickou nejistotu v zemědělství. Dnes hospodaří na osmi hektarech zemědělské půdy, z níž jich pět vlastní. Bezmála polovinu obhospodařované výměry tvoří orná půda, na které pěstuje pšenici a ječmen pro svou drůbež. Zbývající pozemky představují trvalé travní porosty využívané k produkci sena.
„Začínala jsme v roce 1997 s pěti sty kuřaty nosného typu v zástavu. Nyní ve dvou turnusech dělám deset tisíc kusů, respektive devět tisíc kuřiček a tisíc kohoutků hybridní kombinace dominant. Mezi lidmi je o tyto slepice zájem, protože jsou nejen vhodné do podmínek malochovů, ale šlechtitelská firma se sídlem ve Studenci je nabízí v široké paletě barevných variet. Například originální modrý ráz, koroptví nebo sasex bílý se žlutou barvou kůže a běháků, které konkurenční firmy téměř nenabízí, chovatelé berou s povděkem. Také užitkovost těchto adaptabilních barevných slepic lehčího typu není zanedbatelná a odpovídá průměrné snášce okolo 250 vajec,“ uvedla Pavlína Přecechtělová.

Prodej kuřic ze dvora
Jednodenní vakcinovaná kuřata chovatelka naskladňuje do odchovny, ve které je pětadvaceticentimetrová vrstva suchých hoblin z měkkého dřeva a teplota okolo 28 °C. Naskladněná kuřata jsou zpočátku v kruzích pod kvočnami Bios 500, kde mají teplotu mezi 33 až 35 °C. Světelný režim je nastaven podle technologického postupu dodavatele kuřat – v prvním týdnu mají kuřátka k dispozici 23 hodin světla, od druhého týdne 15 hodin světla, od třetího týdne 12 hodin a od 4. do 14. týdne 7 hodin. Potom se jim zase každý týden světelný režim ve stáji o hodinu prodlužuje tak, aby kuřice před zahájením snášky měla asi 12 hodin světla.
„Zpočátku dávám na hobliny jemný papír, který nevlhne, nic pod ním neplesniví a nakonec se asi za týden rozpadne. Pokrytí hoblin je výhodné i z hlediska krmení, které v podobě směsí asi prvních pět dnů předkládám na nízké plastové misky. Teprve potom přijde na řadu podávání směsí nainstalovanými krmítky s řetězovým dopravníkem. Bezprostředně po naskladnění kuřatům medikuji vitamíny do napájecí vody, jejíž příjem je zajištěn niplovými napáječkami. Kuřice prodávám ve věku od 8 do 16 týdnů věku podle objednávek. Mám stálé zákazníky a vše co odchovám prodám ze dvora, na trh kuřata nevozím,“ pokračovala chovatelka, u níž hobby přerostlo v živnost.

O mulardy je zájem
Výkrm brojlerových kuřat a nabídka rozkrmených kachňat a housat je pro chovatelku Přecechtělovou jen okrajovou záležitostí. Pokud jde o brojlery vykrmuji obě kombinace – Ross i Cobb ve čtyřech turnusech po tisícovce kuřat v zástavu. Část turnusu prodám ještě ve věku tří týdnů, zbývající pak vykrmuje osm týdnů věku. Z vodní drůbeže má v nabídce ještě housata, kachňata a mulardy, respektive křížence kačerů barbarií s kachnami pekingskými. Z firmy Rybářství Horák odebírá v každém ze třech turnusů 400 housat, celkem 2 100 mulardů a 600 pekingských kachňat.
„Housata a kachňata rozkmuji do věku jednoho až tří týdnů. V poslední době je velký zájem o mularda. Je to dáno jeho nenáročností a velmi dobrými výkrmovými ukazateli. V porovnání s barbariemi mají zejména větší podíl svaloviny na prsou a vyšší obsah podkožního tuku. Při intenzivním výkrmu dosahuje jatečné zralosti ve třech měsících výkrmu, v extenzivních podmínkách je pak ještě o šest týdnů delší. Průměrná hmotnost vykrmených ptáků je okolo pěti kilogramů. Mimo vyjmenované druhy drůbeže jsem odchovávala i bažantíky pro místní myslivecké sdružení. Byla to pro mne nová a zajímavá zkušenost. Chovatelství vyžaduje stoprocentní nasazení a dobrý vztah ke zvířatům. Bez toho se tato práce dělat nedá,“ řekla na závěr chovatelka z Březiny.

Komentáře ke článku 2

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *