Bretaň ve znamení krmiv a prasat

Návštěva Malé Británie, jak sami Francouzi Bretaň nazývají, proběhla koncem června na pozvání rakouské společnosti Bernhard Feix GmbH. Její česká pobočka do České republiky dováží kromě jiného krmné doplňky vyráběné ve Francii.

Kromě Rakouska má Bernhard Feix zastoupení v Maďarsku, Slovinsku, Česku, Slovensku, Rumunsku a připravuje se na vstup na trhy v Bulharsku a Chorvatsku. V Maďarsku, České republice a Rumunsku má své zástupce, v ostatních zemích pracuje sám.
Francouzská společnost Lesaffre byla jako rodinná firma produkující alkoholické nápoje založena už v polovině 19. století. V roce 1873 začala identifikovat a vyrábět kvasinky, původně jako doprovodný produkt. Dnes je jedním z největších světových producentů kvasinek (v roce 1990 dosáhla maxima výroby a stala se největší světovou firmou podobného zaměření). Má padesát poboček na celém světě (většinu v Evropě), zaměstnává kolem 6000 pracovníků a pyšní se ročním obratem ve výši 1,5 miliard euro.
Hlavními produkty společnosti jsou:
 živé kvasinky pro pekařství a krmivářský průmysl,
 kvasinkové extrakty a buněčné stěny,
 slad,
 enzymy a další biologicky aktivní látky.
Z živých kvasinek se autolýzou vyrobí kvasinkový extrakt, který se dá následně využít jako zdroj aminokyselin, peptidů nebo proteinů. Buněčná stěna obsahuje přibližně 40 procent proteinu, oligosacharidy mannanů a glukany a její jakost závisí na výběru kmenu kvasinek a na kvalitě provedené separace. Přípravky obsahující tyto látky, například Safmannan, aktivují nespecifický imunitní systém zvířat bez nežádoucích vedlejších účinků a zvyšují tak nejen obranyschopnost, ale i užitkovost jedince.

Školní statek
U městečka Ploermel se nachází školní statek fungující v rámci střední zemědělské školy (Lycée Latouche), ve kterém se mimo jiné chovají prasata a skot. „Chov prasat je zdejší specialitou,“ říká manažer vývojového týmu společnosti Lesaffre Stéphane Jonvel. Najdeme v něm 170 prasnic základního stáda, což je jen o málo méně, než je průměrná velikost bretaňské prasečí farmy. „Zdejší kraj – Bretaň, je zaměřen hlavně na chov prasat, chová se tu více než 50 % prasat z celé Francie,“ upozorňuje Stéphane Jonvel. Velkochovů s počtem prasnic jdoucím do tisíců je v celé zemi pouze pět.
Stáj školního statku je moderní automatizovaný provoz s vlastním obratem stáda, kde najdeme kombinace plemen landrase, bílé ušlechtilé a pietrain. Porodna je vybavena individuálními zaroštovanými kotci. Selata žijí s matkami do 28. až 30. dne věku, kdy se odstavují. Podle informací zaměstnanců provozu je průměrný počet selat na prasnici a vrh 13,4 živě narozených a 11,3 odstavených. Při reprodukci se používá výhradně intrauterinní inseminace, přičemž matka zabřezne průměrně po druhém výkonu.
Odstavené sele váží v Ploermelu průměrně 8, 3 kilogramu, v kategorii do 25 kg přirůstá 521 gramů denně s 1,51% mortalitou, a jatečné hmotnosti 115 kg dosahuje v šesti měsících. Osm hodin před odvozem na jatka se prasata omývají, při porážce se potom měří pH masa pro identifikaci případných jakostních vad.

Holštýnky z lycea
Chov dojeného skotu se na školním statku takové vážnosti jako prasata netěší, přesto padesátka holštýnek dosahuje roční užitkovosti kolem 10 000 kilogramů mléka. Vyšší užitkovost díky kvótovému systému ani nechtějí. V boxovém ustájení stlaném slámou není příliš světla a napáječek, ale zato kravám nechybí čerstvý vzduch a drbadla. Ani dezinfekce struků před a po dojení se rozhodně nezanedbává.
Dojnice mají v letním období k dispozici pastvu, směsná krmná dávka, která je založena na siláži, senáži a koncentrátech, se v době naší návštěvy zdála trochu přesušená.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *