Cesta po švédských farmách

Ve dnech 10. až 12. června uspořádala Ag-Press, platforma zemědělství a rozvoje venkova, pro evropské novináře Press trip do regionu Skåne ve Švédsku. Tématem byly exkurze v rámci programu Mléko, zemědělství, inovace a diverzifikace. Navštívili jsme tři různé mléčné farmy rozdílné velikostí a s členstvím v různých mléčných družstvech, ale také malou výrobnu sýrů a dva pěstitele různých bobulovin (maliny a jahody).

Mléčná farma ve Vaxtropu

Farma, kterou jsme navštívili jako první, patří rodině už od roku 1940. Současný majitel Roger Larsson převzal farmu Vallängens Gård od svého otce v roce 2000 jako osmadvacetiletý.
Farmáři jsou členy švédské Farmářské unie, patří mezi tzv. otevřené farmy, a proto je ročně navštíví až 10 školních tříd.

Na farmě chovají 100 dojnic plemene holštýnského a švédského nížinného, zvaného také švédský holštýn. Dojnice ročně produkují 925 000 kg mléka, jež se dodává do regionálního mlékárenského družstva Skånemejerier. Toto družstvo zaměstnává asi 600 lidí a vykupuje mléko zhruba od 650 chovatelů v oblasti Skåne a jižního Švédska. Mléko se sice sváží z mnoha farem, ale jednotlivé dodávky jsou kódovány, takže spotřebitelé mohou snadno zjistit, odkud mléko pochází. Od léta
2012 je družstvo součástí skupiny Lactalis.
Farma má 90 ha vlastních pozemků, ale Roger pronajímá další 110 ha, které používá jako pastviny a pro výrobu travní siláže, pěstování obilnin a kukuřice na siláž (do vaků).
Na farmě pracují Roger, jeho otec a dva bratři a další zaměstnanec a starají se nejen o produkci mléka, ale poskytují také zemědělské služby. Farma má strojový park, který se kromě vlastní potřeby používá pro jiná hospodářství v oblasti (mlácení, orání, vláčení a setí atd.).
Jeho rodiče se starají o faremní obchod Vallängens gårdsbutik, kde se prodává domácí chléb, nakládané ryby – sledi, a jiné výrobky z okolních farem.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *