Chov masného skotu

Český svaz chovatelů masného skotu byl založen v květnu 1990. Ředitelem svazu je již 12 let Kamil Malát, DiS.

  1. Kolik má svaz aktuálně členů? Kolik z nich má svoje zvířata zapsaná v plemenné knize?

Na nezájem chovatelů o členství v našem spolku si rozhodně nemohu stěžovat. Na konci dubna evidujeme již přes 900 členů (konkrétně 906), přičemž v polovině roku 2014 to bylo 800 členů, v roce 2011 nějakých 650. Každoročně nám tedy přibude zhruba padesátka nových chovatelů, kteří mají zájem o naše služby, což nás samozřejmě těší, neboť síla i vliv naší organizace stále roste.

V rámci svazu rozlišujeme tři typy členství – řádné, zájmové a čestné. Řádných členů aktuálně máme 651. Tento typ členství je určen pro chovatele, kteří mají plemenice zapsané v jedné z plemenných knih, které vedeme. Zájmové členství je určeno pro komerční chovatele či zájemce o chov masného skotu, těchto členů aktuálně evidujeme 243. Třetím typem členství, které je vyhrazeno pro významné osobnosti v chovu masných plemen skotu, je čestné členství. Těchto členů máme v současné chvíli 12.

 

  1. Jaké procento chovatelů čistokrevných stád používá inseminaci?

Hlavní reprodukční metodou v chovech masného skotu je přirozená plemenitba, a to i v čistokrevných stádech. Jsou však i chovy, kde inseminace převažuje nebo je dokonce jedinou metodou zajišťování reprodukce, a to nejenom u menších chovatelů. Podíl inseminace se výrazně liší i podle chovaného plemene, v průměru však dosahuje zhruba 16 % v celé České republice, u plemenařících chovatelů je to pochopitelně více. Nejvíce ji využívají především chovatelé intenzivnějších masných plemen, naopak u ryze extenzivních plemen, jako je galloway či highland, jsou počty inseminací minimální. Potěšující ovšem je, že u většiny masných plemen se po letech poklesu zase podíl inseminace postupně zvyšuje. Například u chovatelů plemene charolais zapojených do KUMP tvoří inseminace zhruba 25 %, u aberdeen anguse je to sice výrazně méně (asi 12 %), ale ještě před třemi lety to bylo jen necelých osm procent.*

 

Více informací si přečtete ve Farmáři č. 6

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *