Dobrý recept je potřeba vyzkoušet

Společnost SCHAUMANN patří k velice pokrokovým firmám, kterým není osud českých chovatelů prasat lhostejný. Proto za nimi přichází s technologií, jež sice není neznámá, ale její význam v posledních pěti či šesti letech výrazně stoupá. Jde o krmení fermentovaných krmiv, k němuž se pod tlakem nepříznivé ekonomické situace vracejí chovatelé například v Německu či Nizozemsku.

Dosavadní zahraniční zkušenosti potvrzují, že podávání fermentovaných krmiv je receptem, jak zlepšit ekonomiku chovu prasat. Podle jednatele společnosti SCHAUMANN ČR Ing. Jiřího Kuníka dosahuje úspora přímých nákladů na krmení za optimálních podmínek až 250 korun na jedno jatečné prase, což u tisícovky zvířat ve výkrmu představuje úsporu 250 tisíc korun na každý turnus. Základním předpokladem podávání fermentovaného krmiva je technologie mokrého krmení.

„K přednostem podávání fermentovaného krmiva patří především výrazné zvýšení stravitelnosti živin, což má vliv na přírůstky a zdravotní stav zvířat,“ vysvětluje Jiří Kuník. „Lepší konverze pak znamená méně spotřebovaného krmiva na jeden kilogram přírůstku. Protože fermentace, díky vysokému obsahu kyseliny mléčné, potlačuje nepříjemnou chuť některých látek, krmivo prasatům velice chutná a zvyšuje se jeho příjem. Co je také velice podstatné, podáváním fermentovaného krmiva se výrazně zlepšuje zdravotní stav zvířat, zejména trávicího traktu, zřetelný je především příznivý vliv přirozené kyselosti pod pH4 na omezení patogenních mikroorganismů. Výsledným efektem je redukce patogenů, větší odolnost proti coli bakteriím, menší riziko průjmů, celkově vyšší odolnost proti nemocem a tím také menší ztráty a úspora nákladů za léčiva.“

V České republice doposud neexistoval nikdo, kdo by se praktickou fermentací zabýval, ať už po stránce výživové nebo technologické. „Před časem navázala naše společnost spolupráci s firmou Agrico Třeboň, která se stájovými technologiemi zabývá už více než 25 let a dohodli jsme se, že společně připravíme pro farmáře mobilní fermentační linku,“ pokračuje Ing. Karel Samek, specialista firmy SCHAUMANN na výživu prasat „Zájemci si ji budou moci zapůjčit, vyzkoušet na vlastní farmě a přesvědčit se o přednostech fermentace. Inspirovali jsme se obdobnou fermentační linkou, která putuje po farmách v Německu. Jako první ji u nás zkouší ZOD Němčice na Prachaticku ve výkrmu necelé tisícovky prasat. Před Velikonocemi proběhly všechny tlakové i biologické zkoušky a po nich následovalo ostré spuštění celé linky. Širokou chovatelskou veřejnost budeme samozřejmě o dosažených výsledcích informovat. Bližší informace mohou chovatelé získat i na blížícím se brněnském veletrhu Animal Tech, a to na stánku společnosti SCHAUMANN v hale P, číslo 63.

Více naleznete v Zemědělci č. 18.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *