Dojení roboty na švédské farmě

Jak jsme se přesvědčili, švédští farmáři - a nejen oni -kladou velký důraz na minimální ovlivnění životního prostředí svým podnikáním. Velmi se zajímají o ekologii. Na jedné z farem, kterou jsme viděli, hospodaří, jak říkají, organicky. Jde o u nás nazývané ekologiké zemědělce. Produkují biopotraviny. jejich krávy se pasou a krmná dávka je doplněna vlastními krmivy. Dojnice se ze vzdálených pastvin dobrovolně vrací na dojení.

Carina a Alvar Sonessonovi převzali farmu Gunnaröds Gård od Alvarových rodičů a jsou již devátou generací, která zde hospodaří. Přestože Carina byla tehdy městská dívka a Alvar se zajímal hlavně o stroje, naučili se farmařit. Postavili nový kravín a starou stáj předělali na odchovnu telat a mladého skotu. Do nové stáje instalovali dva dojicí roboty Delaval. Farma je certifikované organické hospodářství a produkuje tzv. biomléko.

Mají 130 dojnic (většinou holštýnky), 180 mladých zvířat, telat a 30 ovcí. Průměrná roční užitkovost je 10 300 kg mléka. Býčci se vykrmují na maso.

Obhospodařují 300 ha půdy pro výrobu krmiv. Polovina z plochy jsou pastviny a na zbytku pěstují oves, tritikale, fazole, řepku a hrách. Farma také vlastní asi 160 ha lesa.
Farma patří mezi otevřené a má tzv. faremní dny, kdy ji mohou navštívit školy a jiné organizace. V současné době farma produkuje organické mléko a biomaso a provozuje faremní obchod. Prodávají nejen své výrobky, ale i produkty ostatních ekologických farmářů z okolí, tzv. bio sýry, máslo, džem a sezónní zeleninu, chléb, organický řepkový olej, organická vejce, brambory, mouku, jablečné šťávy atd. Nabízejí také krabičky s biomasem, které obsahují hovězí, telecí nebo jehněčí maso, jež jsou po objednání například na internetu zákazníkovi doručeny. Obchod získal cenu za nejlepší obchod s potravinami v oblasti Skåne v roce 2014.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *