Dojírna: prevence a rutinní postupy

Celá agro skupina okolo Zemědělského družstva Všestary hospodaří převážně v řepařské oblasti v blízkosti Hradce Králové na výměře téměř 3400 hektarů zemědělské půdy.

Živočišná výroba je producentem kvalitního mléka, jež se používá k výrobě plísňového sýra Niva. Podnik chová 700 krav, především plemene holštýn. Ve stádě najdeme i kříženky s plemenem brown-swiss nebo s holandským plemenem witrik. Jak se zrovna holandské plemeno dostalo na českou farmu? Jednoduše, jeden z majitelů podniku a také zootechnik Martijn Veening pocházejí z Nizozemska.

Podnik preferuje homogenní stádo bez extrémů. Nežene se proto za maximální dojivostí či tělesným rámcem. Cílem je zachovat v rovnováze velmi dobrý zdravotní stav dojnic a kvalitu mléka požadovanou mlékárnou, která vyrábí sýr rokforového typu. „Proto jsou mléčné složky – průměrný tuk 4 % a bílkovina 3,65 % – nutností a v několika posledních letech i samozřejmostí. Aktuální průměrná užitkovost je 30,34 litrů na dojenou krávu,“ komentuje Martijn Veening.

O přístupu i filozofii zootechnika hovoří také průměrný počet laktací u krav vyřazených z chovu. V roce 2016 byla na farmě Chlum tato hodnota 3,43. Reprodukce je s ohledem na pohodu a velký důraz na výživu zvířat na velmi dobré úrovni. K efektivnějšímu vyhledávání říjí u jalovic slouží monitorovací systém SCR Heatime, který na český trh dodává společnost Eurofarm Systems.*

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *