Ekonomika a zdraví ovcí a koz

Čtvrtý ročník odborných seminářů k problematice chovu a zdraví skotu, malých přežvýkavců, prasat, včel, zvěře a produkce bezpečných a zdravotně nezávadných surovin pro výrobu VÚVeL Fest, byl upořádán Výzkumným ústavem veterinární medicíny v Brně, v. v. i., poslední únorový den. Tentokrát bylo na programu osm přednášek s tématem prosperita a management zdraví stád ovcí a koz.

Dopolední část semináře byla věnována ekonomice a výživě malých přežvýkavců.

Úvodní přednášku si připravil Ing. Vít Mareš, předseda Svazu chovatelů ovcí a koz (SCHOK, z. s.) a mluvil o šlechtitelském programu v chovu ovcí, chystaných změnách plemenářského zákona a nové směrnici EU 2016/1012 o obchodování s plemennými zvířaty, která začne platiti 1. listopadu letošního oku. V další části prezentace se zaměřil na vyhodnocení nejlepších chovatelů ovcí za rok 2017.

Důležité ukazatele ekonomiky chovu dojených ovcí a koz popsala Ing. Zuzana Krupová, Ph.D., (VÚŽV) a hovořila o sběru dat od chovatelů a jejich vyhodnocení.

Výhody travních porostů nejen jako základ výživy ovcí a koz, ale jako nezbytný krajinný prvek zdůraznil doc. Ing. Stanislav Hejduk, Ph.D., (Mendelova univerzita Brno)

Závěrečnou přednášku dopoledního bloku si připravil Ing. Jiří Dudek (Mikrop Čebín a. s.) a věnoval se hlavním zásadám výživy ovcí a koz.

Již v průběhu přednášek, ale i po nich probíhala bohatá diskuse k jednotlivým tématům.*

Podrobněji v časopisech Náš chov a Krmivářství a týdeníku Zemědělec.

Komentáře ke článku 1

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *