Ekonomika výroby mléka

Jindřich Kvapilík, Jan Syrůček, Jiří Burdych: Výrobní a ekonomické ukazatele za rok 2013 jsou hodnoceny u 71 podniků s výrobou mléka. Průměrné náklady dosáhly přibližně 66 400 Kč na krávu a rok a 8,74 Kč na litr mléka, tržby za mléko pak 65 590 a 8,63 Kč. Nepatrnou ztrátu vycházející z rozdílu tržeb za mléko a nákladů na jeho výrobu (asi 800 Kč na krávu a rok a 0,11 Kč na litr mléka) ve většině podniků uhradily přímé platby a dotace. Je vyhodnocen vliv dojivosti a velikosti stáda krav na ukazatele výroby mléka a jsou srovnány výsledky chovu dojnic českého strakatého a holštýnského plemene.

Za rok 2013 byla u souboru podniků s výrobou mléka vypočítána nepatrná průměrná ztráta (0,10 Kč na litr mléka), se zohledněním platby podle článku 68 pak nepatrný zisk (0,06 Kč na litr, 1,30 Kč na krmný den a 465 Kč na krávu a rok). Další dotace (především přímé platby na krmné plodiny) by vypočítané výsledky u většiny podniků zlepšily. Příčinou tohoto příznivého vývoje je výrazný nárůst nákupních cen mléka. Vzhledem ke zkušenostem z minulého období je možné očekávat, že po zvýšení cen mléka bude u nás následovat jejich pokles. Proto je nutno k udržení a dalšímu zlepšování ekonomických výsledků chovu dojených krav využívat všechna (obvykle dobře známá) opatření. Jedná se o optimální (výrobním podmínkám odpovídající) užitkovost, dobrý zdravotní stav a s ním související dobrou plodnost krav, přiměřenou obměnu stáda, nízké úhyny a nutné porážky krav a telat, kvalitní objemná krmiva, vysokou jakost mléka, spolehlivé ošetřovatele, maximální příjem všech dotací aj.

Vzhledem k vývoji v posledních letech i v roce 2013 je nutno za hlavní úkol chovu skotu považovat zastavení poklesu početních stavů a postupné zvyšování výroby mléka a jatečných zvířat. K posílení konkurenceschopnosti českých výrobců mléka zejména v období po zrušení kvót v roce 2015 by měly přispět jak „reformované“ zásady společné zemědělské politiky, tak tuzemská politická a ekonomická podpora chovu skotu a dojených krav.*

Více v Našem chovu č. 7.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *