Fenomén kukuřice ve výživě hospodářských zvířat

O tom, že kukuřice je skutečně obdivuhodná plodina a jaké jsou nové možnosti jejího využití pro člověka, informoval seminář uspořádaný 25. září v hotelu Tři věžičky u Jihlavy. Organizátorem této výjimečné akce byla společnost Limagrain Central Europe.

 

 

Kukuřice je v našich klimatických podmínkách využívána především pro výživu skotu. Poskytuje dva zdroje energie – škrob a vlákninu. Je nejbohatší plodinou z hlediska obsahu energie pro přežvýkavce a zároveň svou fyzikální strukturou podporuje jejich trávicí proces. Letos byl vhodný rok pro pěstování silážní kukuřice.

V programu vystoupila řada významných hostů z tuzemska a především ze zahraničí:

  • Michele Champion – Limagrain Europe, Yves Barriére – INRA France: Výzkumný program se zaměřením na energetickou hodnotu silážních kukuřice
  • Zygmunt M. Kowalski – Zemědělská univerzita Krakow, Polsko: Vybrané metodologické aspekty v hodnocení chemického složení a nutriční hodnoty kukuřičné siláže
  • Marek Povolný, ÚKZÚZ Brno: Hodnocení kvalitativních parametrů silážních hybridů kukuřice v odrůdových zkouškách ÚKZÚZ metodou NIRS
  • Tomáš Mitrík, Schaumann Slovensko:  Efektivní výroba kukuřičné siláže – aplikace nových poznatků a zdravotních stav dojnic

Výzkumný program francouzské INRA a společnosti Limagrain se věnuje především zvyšování stravitelnosti vlákniny. Hybridy se podle stravitelnosti vlákniny začaly registrovat již od roku 1998 a do krmivářské praxe se dostává stále více kvalitních silážních hybridů. Většina v současnosti registrovaných hybridů má stravitelnost vlákniny okolo 45 %. Podle francouzských výzkumníků má kukuřice potenciál ke zvýšení stravitelnosti vlákniny v ní obsažené až na 95 %! V dohlednu je podle Francouzů zvýšit stravitelnost až na 85 %. Cesta není pouze ve snižování obsahu ligninu (zde jsou fyziologické hranice, rostlina se stává křehčí), ale také ve změně struktury a upořádání složek, které tvoří vlákninu (vazba ligninu na arabinoxylany, kyselina ferulová atd.). Na tento cíl se využívá především molekulární genetika.

Akce měla úspěch jak mezi samotnými pěstiteli kukuřice, tak mezi českými odborníky na tuto problematiku. Výtahy z jednotlivých přednášek najdete v listopadovém čísle Našeho chovu. Možná něco napoví video.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *