Hlavní boj probíhá na úrovni zvládnutí výrobních nákladů

Tak charakterizoval blízkou budoucnost Rémy Maguer, specialista pro chov prasat francouzské firmy Guyomarch, chovatelům, kteří se sjeli na Den s chovatelskou veřejností, který pořádalo ZZN Břeclav, a.s., společně s českým zástupcem francouzského výrobce – Guyokrmou s.r.o.

Konkurence ve výrobě vepřového masa se vlivem globalizace zostřuje. Hlavním hlediskem, které bude rozhodovat, kde se bude vepřové vyrábět budou náklady. V Evropě dosahují asi jeden dolar na kg. ž. hm, v USA 0,8 dolaru a v Brazílii jen 0,55 dolaru. Výrobní náklady jsou ovlivněny zejména cenou proteinu v té které oblasti.
Produkce 210 milionů kusů vepřů v Evropské unii znamená 7 až 8% nadvýrobu. V roce 2000 byl tento stav podobný. Tabulka 1 ukazuje největší spotřebitele vepřového masa v rámci EU. Nemoc šílených krav bude v budoucnu mírně zvyšovat poptávku, protože přesouvá preference z hovězího masa na vepřové. Tabulka 2 ukazuje poměr výroby a spotřeby vepřového masa v některých evropských státech.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *