Holštýnská biofarma s mlékárnou

Filoun je jméno kopce v oblasti Jizerských hor. Stejný název nese i holštýnská farma, která na trh dodává vlastní mlékárenské výrobky. Její majitel Josef Šourek je zároveň jedním z nejdéle ekologicky hospodařících zemědělců v České republice.

Rodina Josefa Šourka z obce Plavy nedaleko Tanvaldu měla vždy k zemědělství blízko. Téměř hned po roce 1989 se tedy Šourkovi pustili do zemědělského podnikání s původním záměrem vykrmovat skot. Protože by se však tímto způsobem neuživili, rozhodli se chovat dojnice a produkovat mléko.

První byl tvaroh
V roce 1992 se v tamní nové stáji zabydlela první zvířata – vysokobřezí holštýnské jalovice pocházející z převodného křížení (s minimálním podílem holštýnské krve 69 procent) z nedalekého družstva. Mléko chovatelé v té době dodávali do nedaleké mlékárny v Liberci. Ta nejprve problémy s dodržováním platebního kalendáře neměla, později však zůstávala dlužná i několik měsíců. To byl podle farmáře hlavní impuls ke stavbě vlastní mlékárny.
Zpracovna se vstupními náklady více než milion korun a návratností pouze čtyři roky je v provozu od února 1994, v té době zpracovávala podle hospodáře denně kolem 400 litrů suroviny, dnes je to kolem 500 až 600 litrů. Prvním výrobkem farmy Filoun byl tvaroh, následovaly měkké sýry, máslo a podmáslí. V současnosti se prodává pasterované mléko (zhruba čtvrtina nádoje), měkký tvaroh, měkké sýry bez příchuti nebo s jednou ze sedmi příchutí), máslo, podmáslí a okrajově tvrdé sýry.
Mléko i výrobky Josef Šourek rozváží nebo si pro objednané zboží přijede odběratel. Nezanedbatelný je i prodej ze dvora, který dosahuje kolem 25 procent z celkového množství. Ceny výrobků z farmy Filoun nejsou vysoké, litr mléka stojí zhruba 12 korun a za tvaroh zaplatí zákazník od 46 do 76 korun (bez DPH) za kilogram (podle konkrétní smlouvy).

Ekologický chov
Ekozemědělství se farma Filoun věnuje od počátku roku 1993. Svoje rozhodnutí hospodařit ekologicky vysvětluje farmář místními podmínkami (oblast spadá do horského pásma H2, ročně spadne přes 1000 mm srážek a nadmořská výška je mezi 500 až 578 metry) a také jednoduchostí tehdejší legislativy. Na druhou stranu se tento typ farmaření finančně podporoval pouze v letech 1991 a 1992 a potom až od roku 1998.
S vývojem ekologického zemědělství je Josef Šourek spokojen, i když je podle jeho slov stále co zlepšovat. „V současné době je lepší propagace biovýrobků a zvýšila se také kupní síla, především ve velkých městech. Není však ještě dořešen odbyt produktů ekologického zemědělství za adekvátní ceny lišící se od konvenčních,“ podotýká chovatel.
Celková rozloha farmy je 82 hektarů zemědělské půdy, z nichž je 81 ha trvalých travních porostů. Ty jsou podle kvality spásány i sečeny, na orné půdě se pěstuje hlavně ječmen a brambory pro vlastní potřebu.
Užitkovost dojených krav se pohybuje kolem 7000 kilogramů mléka za rok, což by se na holštýnské plemeno mohlo zdát málo, v systému ekozemědělství je ale tato užitkovost vysoká. Jak chovatel vysvětluje, ekologické hospodaření ovlivňuje především krmení skotu. „Musím z krmné dávky vyloučit například sóju, kukuřici nebo řepka kvůli riziku výskytu GMO. Každá dodavatelská firma má sice povinnost dokladovat, že je jejich produkt GMO prostý, ale já už mám špatné zkušenosti. Proto riziková bílkovinná krmiva raději nahrazuji hrachem nebo peluškou. Základ krmné dávky potom tvoří jakostní objemné krmivo – senáž a seno. V létě je nahrazuje pastva. Množství jadrných krmiv se upravuje podle dojivosti a kvality senáže s průměrným množstvím 3,5 kilogramu na kus a den.
Připařovací plán je založen na dvou nosných plemenících, obecně se chovatel zaměřuje na zlepšení ukazatelů vemene, na končetiny a tělesný rámec. Poslední čtyři roky šlechtí Josef Šourek také na přítomnost beta kaseinu v mléce pro lepší zpracování nadojené suroviny.
Tandemová dojírna nabízí netradiční rozložení dojicích míst – 1 + 3. Původní pelhřimovská technologie je dnes modernizovaná a stále poskytuje kvalitní služby.
Součástí podnikání rodiny Šourkových je také penzion s kapacitou deset až dvanáct lůžek s nekuřáckou restaurací, který je v provozu rok.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *