Jak vymýtit katarální horečku

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) dospěl k závěru, že jedinými účinnými opatřeními k vymýcení katarální horečky ovcí v Evropě jsou hromadné očkovací programy trvající nejméně pět let spolu s vylepšenými kontinuálními systémy monitoringu.

Katarální horečka ovcí (Bluetongue) je vektorově přenosné virové onemocnění domácích i volně žijící přežvýkavců, jako jsou ovce, kozy, skot a jeleni. Přenáší se štípnutím (sáním krve) určitých druhů tiplíků rodu Culicoides.

V návaznosti na žádost Evropské komise přezkoumali experti EFSA kontrolní opatření týkající se katarální horečky ovcí a možnosti bezpečného obchodu se zvířaty z infikovaných oblastí. Zároveň aktualizovali vědecké doporučení EFSA o epidemiologických aspektech onemocnění – především schéma přenosu onemocnění.

Odborníci došli k závěru, že vymýcení katarální horečky ovcí je velmi obtížné. Bylo by zapotřebí provádět očkování pokrývající 95 % vnímavého skotu a ovcí po dobu nejméně pěti po sobě jdoucích let. Po takovýchto masových očkovacích kampaních by musel následně fungovat citlivý monitorovací systém, který by byl schopen detekovat i nízké hladiny prevalence viru – tzn. u méně než jednoho procenta zvířat ve sledovaném prostoru. Jinak hrozí nebezpečí, že se onemocnění za několik let po ukončení očkovací kampaně znovu objeví.

Monitorovací systémy by měly být nastaveny individuálně případ od případu, a to na základě aspektů jako je monitorovaná zeměpisná oblast a epidemiologická fáze onemocnění.

 

Více si přečtete v dubnovém čísle časopisu Farmář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *