Je škrob ve vaší kukuřici využitelný?

Bez ohledu na cenu mléka má chovatel vždy stejný cíl. Nadojit z jednoho kilogramu TMR co nejvíce mléka. To znamená, dosáhnout co nejvyšší stravitelnosti a využitelnosti krmné dávky. Pokud budeme z toho to pohledu hodnotit kukuřici, je naším cílem zpřístupnění škrobu, který je uvězněný v bílkovinné kleci kukuřičného glutenu.

Abychom mohli být ve svém managementu úspěšní, potřebujeme mít věrohodné hodnoty o stavu našeho krmiva. K tomu nám slouží osvědčené laboratorní metody stanovení stravitelnosti kukuřičného zrna. Ne všechny jsou však stejně průkazné.  Stanovení bachorové stravitelnosti škrobu in vitro, zdaleka neodpovídá skutečnému procesu bachorové fermentace. To znamená, že je ještě před námi veliký úkol. Úplné objasnění bachorové fermentace škrobu u vysokoprodukčních dojnic. Značný pokrok v tomto směru již dosáhli vědci na univerzitě ve Wisconsinu.

Stravitelnost škrobu v kukuřičném zrně je tématem posledních pěti let. Krmivářské programy jsou dnes více schopné  zakomponovat do své kalkulace krmné dávky  stravitelnost kukuřičného škrobu. Stejně tak výzkum se zaměřuje na  stanovení vlivu stravitelnosti škrobu na produkci dojnic.

Proč je vlastně stravitelnost škrobu rozdílná? V bachorové tekutině volně plavou bakterie, stejně tak by tam měl být rozptýlený uvolněný kukuřičný škrob. Ale to se pokaždé nepodaří.

Podle zahraničních materiálů

Ing. Alexandra Medřická

Mikrop Čebín

Více v NCH 12/2016.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *