Ketóza – jak nezničit laktaci hned na začátku?

Jedním z přednášejících na semináři v cyklu Jarních seminářů 2017 firmy Schaumann ČR s. r. o., byl soukromý veterinární lékař. Ve své prezentaci seznámil posluchače s důsledky onemocnění krav ketózou v tranzitním období, správné léčbě a prevenci.

MVDr. Jiří Davídek řekl mimo jiné, že kritickými body pro život krávy jsou období konce laktace, stání na sucho a zvláště doba přípravy na porod a také samozřejmě poporodní období.

Ketóza je definovaná jako zvýšení hladiny ketolátek v krvi a ty jsou ve zvýšené míře vylučovány v mléce a moči. U takto postižených krav se dá obvykle zjistit hypoglykémie, vyšší obsah neesterifikovaných mastných kyselin (NEFA) v plazmě a ketolátek a přitom je příjem sušiny snížený.

Metabolická porucha vzniká při velké lipomobilizaci s rizikem ztučnění jater a zhoršení jejich funkce, případně vysokým příjmem ketolátek z nekvalitních konzervovaných krmiv. Vyskytuje se nejčastěji v prvním a druhém týdnu po otelení, a pokud zvíře onemocnění v prvním týdnu, velmi značně se zvyšuje pravděpodobnost dalších metabolických poruch. MVDr. Davídek vyjmenoval rizikové faktory pro vznik ketózy. Patří mezi ně vysoká nebo nízká kondice před porodem, špatně sestavená krmená dávka před otelením (vysoká energie, nízký protein), počet zvířat ve skupině, neklid a časté přesuny mezi skupinami, tepelný stres, krmná dávka s možností přebírání a nižší počet míst u žlabu, omezený přístup k pitné vodě, porod dvojčat, věk zvířete, sociální status zvířete, další probíhající onemocnění (onemocnění končetin, poranění, infekční nemoci) a také krmná dávka a doba pobytu v rozdojovací skupině po porodu.

Ketóza může být subklinická (1,2 až 2,9 mmol/l ketolátek) nebo klinická (nad 3 mmol/l), přičemž každý 0,1 mmol/l znamená ztrátu 0,5 litru mléka v prvních 15 dnech laktace. Přednášející doplnil, že u dojnic s ketózou stoupá riziko infekčních onemocnění, dislokací slezu, špatné reprodukce i kulhání při velkém propadu kondice a samozřejmě je vyšší riziko brakace. MVDr. Davídek doplnil, že výskyt ketózy ve stádech dojnic kolísá od 27 do 57 %.

Ketóza je tedy onemocnění, které může významně ovlivnit celou následnou laktaci a je branou pro rozvoj dalších onemocnění. Správná péče o krávy před porodem a po něm a optimální používání krmných doplňků mohou snížit pravděpodobnost vzniku onemocnění a jeho rozvoje.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *