Konzervace krmiv má různá úskalí

Konzervace krmiv má různá úskalí Náklady na krmiva jsou důležitou položkou rozhodující o ekonomice chovu. Proto se chovatelé snaží snižovat cenu krmné dávky a vědci jim pomáhají najít tu pomyslnou hranici, při níž by ještě neutrpěla ani chovaná zvířata ani jejich produkce či reprodukce. Cenu krmné dávky přežvýkavců lze snížit ekonomicky vyrobenými kvalitními objemnými krmivy. Píce se dá zvířatům předkládat buď v čerstvém, nebo konzervovaném stavu. K čerstvé píci se zvířata dostanou na pastvě nebo dnes již ojedinělým způsobem, kdy je zakládána čerstvě nasečená na krmný stůl. Operace spojené se sečením a zakládáním krmení se již promítají do nákladů na pohonné hmoty a pracovní sílu.

Navíc vybalancování takové krmné dávky, kdy se kvalita objemného krmiva mění nejen podle toho, jaká část porostu je posečena, ale také v důsledku postupujícího růstu rostlin. Ale někdy se ty čerstvé přírodní vitamíny mohou vyplatit.

 

 

Více si přečtete v únorovém Farmáři

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *