Kozí farma Žofín

Asi jen málokdo by našel odvahu od základu změnit svůj život tak, jako to udělali manželé Dvořákovi, kteří před více než dvaceti roky vyměnili ruch velkoměsta za život na venkově. Z Prahy se odstěhovali na chalupu v Horním Podluží v Lužických horách, kde založili kozí farmu, která inspiruje další následovníky.

Rodinnou kozí farmu Žofín manželů Karla a Aleny Dvořákových najdete ve Šluknovském výběžku v Chráněné krajinné oblasti Lužické hory. Hospodaří na pěti hektarech pronajatých pozemků a již třiadvacet  let se zabývají chovem převážně bílých krátkosrstých koz.
„Začalo to celkem nevinně, když jsem jezdila na chalupu, abych si léčila průdušky. Pořídili jsme několik slepic, králíky, a když  k našemu  sousedovi přišel pán z vedlejší vesnice nabídnout kozu a on si ji nevzal, jela jsem se na ni podívat, protože jsem viděla kozu dosud jen z vlaku. Dopadlo to tak, že se mi líbila, a tak jsem se rozhodla, že zkusíme chovat kozy. A protože oba s manželem zvířata milujeme, za čas jsme měli početné stádo koz. Kvůli příznivým účinkům na lidské zdraví jsme se rozhodli pro výrobu kozích sýrů s cílem obohatit sortiment mléčných výrobků na našem trhu o zdravé produkty,“ řekla na úvod naší návštěvy  Alena Dvořáková, která vyrůstala v hospodě na pražském Žižkově a po vyučení zastávala práci servírky a kuchařky.
Výrobky z kozího mléka Dvořákovi prodávají ze dvora od roku 2003. Od dubna do října můžete na farmě ochutnat, či si zakoupit kozí mléko, čerstvý sýr přírodní a paprikový s česnekem, smetanové žervé a konečně i syrovátku.
„Koza a žralok jsou snad jediná zvířata, u kterých nikdy nebyla zjištěna rakovina. Proto jsou kozí produkty účinné proti zhoubným nádorům. Kozí mléko je možné podávat dětem, které jsou alergické na mléko kravské. Je také základem řady výrobků, jako jsou zákysy, jogurty a zejména pak sýry, při jejichž výrobě se jako vedlejší produkt získává syrovátka. Její pití doporučují lékaři při zažívacích potížích a syrovátka také pomáhá obnovovat střevní mikroflóru po chemoterapiích a antibiotikách. Kromě toho se i přidává do koupele dětem, které trpí atopickými ekzémy. Konečně i samotné kozí a kůzlečí maso má vynikající chuť a je téměř bez cholesterolu,“ konstatuje dále Alena Dvořáková.*
Více se dočtete v listopadovém čísle časopisu Náš chov.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *