Kratší cesta masa z farmy na stůl spotřebitele

Napřímit a zkrátit potravinářský řetězec, umožnit zemědělcům lépe zpeněžit produkci její finalizací a konzumentům přístup k co nejčerstvějším potravinám se zejména v posledních letech snaží Evropská unie zaváděním a podporou prodeje ze dvora i na farmářských trzích. Jedním z kroků je i zjednodušení a zmírnění přísných hygienických podmínek pro výrobu potravin v malých subjektech.

Před vstupem do Evropské unie muselo skončit nemalé množství podniků, které vyráběly potraviny ze živočišných surovin, protože nesplňovaly požadavky na hygienu a potřebné vybavení. Mezi nimi byly i některé pořízené po roce 1990 s podporou státních dotací. Situace se v poslední době mění a definovaným malým podnikům přináší určité úlevy. Jedním z kroků byla u nás vyhláška č. 128/2009 Sb. Týká se malých subjektů, které prodávají živočišné produkty přímo spotřebiteli (tedy prodej ze dvora) a které také mohou dodávat určité množství své produkce do místních prodejen. Dále je to její změna vydaná jako vyhláška č. 191/2013 Sb., která uvádí podmínky, za nichž je možné dodávat konečnému spotřebiteli malé množství zvěřiny nebo výrobků z ní. Při prodeji na farmářských trzích je třeba se řídit veterinárním zákonem č. 166/1999 Sb. (ve znění pozdějších změn a doplňků), vyhláškou č. 289/2007 Sb. a Desaterem pro farmářské trhy vydaném Státní veterinární správou ČR. Před každým zahájením výroby a zamýšleným prodejem masných produktům ať již ze dvora, nebo mimo farmu, je nutné si důkladně prostudovat příslušnou legislativu, poradit se s pracovníky veterinární správy a dbát jejich pokynů. Je třeba mít na paměti, že za kvalitu a zdravotní nezávadnost, tedy bezpečnost produkce odpovídá podle platné legislativy výrobce. Přitom závadné masné výrobky mohou konzumentům způsobit velmi vážné zdravotní komplikace, které v některých případech končí i smrtí.

Autorka: Libuše Alterová,

Zdroj. Náš chov 8/2014, str. 91 až 92

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *