Krávy žerou nohama

V týdnu mezi 23. a 27. březnem uspořádala společnost VVS Verměřovice sérii pěti seminářů s názvem Siláže 2015. Přednášelo se o principech silážování a také o zásadách prevence a terapie onemocnění paznehtů a končetin krav a faktorech, které mají na zdraví paznehtů zásadní vliv.

To, že je mobilní kráva předpokladem úspěšného stáda,  si vybral za téma přednášky MVDr. Ondřej Bečvář. Přednášející shrnul názory na faktory, které mají zásadní vliv na zdravotní stav paznehtů a případné kulhání krav.

Podle jednoho z nich je důležité dodržovat časový rozvrh dojnic a dát jim maximum čau pro odpočinek, tedy ležení.  Bylo zjištěno, že ve volných stájích jsou paznehty krav zatíženy chůzí po betonu a výkaly. Počet kulhajících krav se ale může snížit, pokud se jim dopřeje dostatek odpočinku v komfortních boxových ložích.

Zjistilo se, že dojnice stráví v průběhu dne pět hodin u žlabu,  12–14 hodin ležením, tedy odpočinkem nebo přežvykováním vleže, 2–3 hodiny stáním, chůzí, 0,5  hodiny pitím, a 2–2,5 hodiny stráví cestou do dojírny, dojením a cestou zpět do stáje.

Druhou teorií je, že onemocnění paznehtů se zásadně vztahuje k výživě dojnic a k tomu, že z důvodu chyb v krmení zejména v tranzitním období se snižuje i tukový polštář na chodidlové ploše paznehtní s dopady na onemocnění končetin dojnic.

Podle jiných autorů je nejčastějším důvodem onemocnění končetin dojnic tvar paznehtu. Tady hraje zásadní roli kvalitní (funkční) úprava paznehtu. Pokud jde o ekonomické ztráty, bylo vypočteno, že kulhání je významně finančně náročnější než například mastitidy, a to proto, že se vyskytuje mnohokrát častěji (a bývá spojeno i s dalším onemocněním).

Jako recept na zdravé paznehty poradil MVDr. Bečvář chovatelům, aby se zbavili infekčního kulhání u dojnic (koupelemi končetin), aby vyhledávali a léčili kulhající krávy, upravovali paznehty fázově a našli rizikové faktory a odhadli investice do jejich nápravy (pohodli, kondice, výživa).*

Podrobněji v týdeníku Zemědělec a časopisu Náš chov.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *