Kvalitní produkce jako standard

Hlavním předmětem podnikání obchodní společnosti Vodňanské kuře, s. r. o., která je členem Agrofert Holdingu, a. s., je výkrm brojlerových kuřat. Z celkem provozovaných 30 farem je 17 v Čechách a zbývajících 13 na Moravě. K drůbežářským provozům zmiňované firmy patří i farma Mikulovice u Znojma, kde se vyprodukuje okolo 3340 tun drůbežího masa ročně.

 

Na farmě v Mikulovicích se brojlerová kuřata vykrmují celkem v šesti halách, z nichž čtyři s naskladňovací kapacitou po 42 tisících kuřatech jsou nové, zbývající jsou adaptované z bývalého čtyřřadého kravína a K-90.

V rámci zavedeného osmitýdenního výrobního cyklu se na farmě během pěti týdnů vykrmí kuřata a zbývající tři týdny se hala čistí a připravuje k naskladnění dalšího turnusu, kterých zde během roku otočí celkem sedm.

Jednodenní zástavová brojlerová kuřata se navážejí z holdingové líhně v Chropyni, která je v provozu asi 2,5 roku. Na produkci 36 milionů vylíhnutých kuřat za rok se dodávkou násadových vajec podílí ze 60 % firma Schrom Farms spol. s r. o. (opět v majetku koncernu Agrofert), která k tomu účelu provozuje odchovny i produkční farmy. Ze smluvních dodavatelů násadových vajec je to pak zejména společnost Xavergen, a. s.

Příprava k naskladnění jednodenních kuřat spočívá ve vytopení nastlané haly na 34 °C a umístění papírů s krmivem podél napájecích linek.

„Naskladňovaná kuřata mají hmotnost v rozmezí od 38 do 48 g, a to v závislosti na věku produkčního  hejna. Vykrmujeme obě hybridní kombinace brojlerových kuřat, respektive Rosse i Cobba. Asi 70 % na farmě vykrmovaných kuřat reprezentuje brojlera Ross 308, který  je podle mých zkušeností vitálnější a lépe snáší tvrdší chovatelské podmínky. Chovatelským cílem je, aby sedmidenní kuře mělo  hmotnost v rozmezí od 180 do 200 g, což je ideální předpoklad pro dosažení průměrné porážkové hmotnosti 2,10 kg ve 35. dnu výkrmu. Během chovu sledujeme několik veličin, vedle teplotně-vlhkostních podmínek ve stáji to je i spotřeba vody a krmiva. Zjištěné výsledky, které  porovnáváme s technologickými doporučeními dodavatele genetického materiálu, ukazují na kondici a zdravotní stav hejna,“ řekl na úvod naší návštěvy regionální manažer společnosti Vodňanské kuře, s. r. o., pro oblast  Moravy Ing. Bohdan Bidmon, který je u firmy pátým rokem.*

Více se dočtete v zářijovém čísle časopisu Náš chov.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *