Méně lidí, větší výkon

Zemědělský podnik ZOD Agrispol Mořice patří k zemědělským podnikům s vysokou produktivitou práce. Jako svůj cíl označují jít cestou přiměřené produkce s nejnižšími náklady. V chovu skotu vsadili již před osmi lety na plemeno fleckvieh.

„Zaměřili jsme se na intenzivní zemědělskou produkci,“ vysvětluje předseda Jaromír Řezáč. Podnik vznikl v roce 1992 a hospodaří v oblasti Prostějovska na pomezí úrodné Hané na 1320 ha zemědělské půdy. Pěstují obiloviny, řepku, cukrovku a krmné plodiny. Chovají skot a prasata, obojí v uzavřeném obratu stáda. Mléko dodávají do Olmy a vykrmený skot do Martinova. Na jatkách mohou být s dodávkami spokojeni, protože v Agrispolu se rozhodli na české strakaté plemenice využívat plemeno fleckvieh už před osmi lety. „Nejsme příznivci překřižování,“ uvádí hlavní zootechnik Ing. Roman Palát.
V podniku je nyní zaměstnáno 50 lidí. Začínali však s kolektivem 92 pracovníků a jen v živočišné produkci jich pracovalo čtyřicet. „Máme vyšší produktivitu a lidé jsou lépe zaplaceni,“ pochvaluje si předseda.

Chov skotu
Volné stáje na středisku ve Vrchoslavicích, kde je chov skotu soustředěn, pocházejí z rekonstrukce v roce 1997. Jejich nevýhodou je menší prosvětlení. Boxy jsou stlané slámou, hnůj vyhrnují dvakrát denně radlicí, jednou denně se stele. Krmí se horizontálním míchacím krmným vozem. Senáž ukládají do vaků. Dále krmí cukrovarské řízky a kukuřičnou siláž.
Pro dojnice v první fázi laktace vypadá krmná dávka následovně: 19 až 20 kg kukuřičné siláže, 10 kg vojtěškové senáže, 2 kg ječmene, 3 kg sójového extrahovaného šrotu, 2 kg melasy, 4 kg cukrovarských řízků, minerální krmivo a doplněk s obsahem chráněného přírodního tuku. Dojnice jsou rozděleny do čtyř produkčních skupin. Po otelení jim přidávají ad libitum seno. Telata jsou ustájena v boudách a ve věku osmi až devíti týdnů jsou přesunuta do teletníku. Od počátku mají k dispozici starter.
Kapacita stáje je na tři stovky krav. Průměrná užitkovost 259 dojnic se pohybuje na úrovni 6,5 tisíce kg mléka s 3,91 % tuku a 3,35 % bílkovin. „Na každou dojnici dodáváme ročně do mlékárny 5482 litrů mléka,“ mají spočteno v družstvu. Poslední tři roky je produkce mléka v podniku zisková.

Čistá dojírna
Téměř devět let provozu není znát na rybinové dojírně pro dvakrát deset kusů firmy Miele. Denně je v provozu pět až šest hodin. Údaje o počtech somatických buněk v mléce získávají v podniku ze vzorků z mlékárny. Mléko od dojnic s mastitidou likvidují. „Kvalitní objemná krmiva ovlivňují obsah somatických buněk v mléce i výskyt zánětů,“ je přesvědčen zootechnik.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *