Mobilní výrobny krmiv také podléhají kontrole

Na semináři pořádaném ÚKZUZ s tématem Úřední kontrola krmiv, se mobilním výrobnám krmiv věnoval Ing. Michal Beránek a specifikoval odpovědnost provozovatelů a systém kontrol mobilních výroben.

V současné době je u nás registrován 31 právní subjekt provozující mobilní míchárnu a mobilních zařízení je 64 a počet mícháren na provoz se pohybuje průměrně mezi dvěma a čtyřmi. Přitom v Praze a středních Čechách je 11 výroben, v jižních Čechách 24, v západních 2, na Vysočině 6, na jižní Moravě 11 a na severní Moravě 10 mobilních výroben.

Problémovými otázkami mobilek jsou podle Ing. Beránka zajištění typu výroby vhodného pro skot a prasata, že zařízení jsou jednoduchá a nemají možnost tukování, nástřiku a granulace. Dalším problémem vstupní kontrola surovin a odpadů, kontrola kontaminace při použití doplňkových látek. Pro výrobu krmných směsí pro drůbež jsou mobilní výrobny méně v hodné, protože se v nich používá více doplňkových látek.

V případě, že mobilní míchárna je provozována držitelem registrace, nese jako prvovýrobce veškerou odpovědnost za vlastní výrobu krmiv, čistotu zařízení, kvalitu dodávaného krmiva a případné používání doplňkových látek a dalších rizikových krmiv.

Prvovýrobce registrovaný jako výrobce krmiv si může mobilní míchárnu krmiv pronajmout. Kontrola prvovýrobce probíhá jako v případě ostatních výrobců krmiv. Zaměřuje se na časové plány, kontrolu dodávaných krmiv včetně označení a na kontrolu čistoty mobilní linky.

Na závěr přednášky Ing. Beránek shrnul cíle těchto postupů, odběrů vzorků a dalších kontrol mobilních výroben krmiv, a řekl, že cíl není nutit prvovýrobce k registraci jako výrobce krmiv pro vlastní potřebu na mobilních míchárnách.

Cílem je stanovit odpovědnost při výrobě krmiv na mobilních míchárnách a je vhodné nechat na prvovýrobcích, zda se rozhodnou sami registrovat, opustí praxi „papírového“ pronájmu mícháren nebo se vystaví riziku postihu za činnost bez registrace.

 

Podrobněji v časopisu Krmivářství.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *