Může být výkrm drůbeže rentabilní?

Rok 1998 byl posledním příznivým obdobím pro výkrmce drůbeže. Jatka platila za kg vyskladněného kuřete v živém 28,50 Kč se splatností do 35 dnů. O rok později již klesla cena za kg na 21,50 Kč a splatnost se rovněž prodloužila. Situace se opatrně začala měnit k lepšímu v průběhu roku 2000, v prosinci dosáhla cena 23 Kč/kg. „V letošním roce jsme první turnus prodávali na jatka za 24,50 Kč, nyní se cena pohybuje kolem 25 Kč/kg,“ sdělil našemu týdeníku Ing. Vladimír Stříteský, ekonom akciové společnosti ALA Řepníky.

„Ačkoliv se zároveň se stoupající výkupní cenou zvedly nákupní ceny jednodenních kuřat a krmných směsí, zdá se, že letošní rok by pro nás mohl ve výkrmu drůbeže mírně ziskový,“ pokračuje dále Ing. Stříteský. K těmto úvahám opravňuje ekonoma společnosti i skutečnost, že v minulých dvou letech se v Řepníkách rozhodli radikálně zainvestovat, provedli generální rekonstrukci výkrmových hal pro drůbež , což se v důsledku projevilo snížením nákladů ve výkrmu drůbeže. Výkrm brojlerů se provádí na dvou halách, každá s kapacitou 15 000 kusů drůbež, ročně proběhne na každé z hal 6,5 výkrmových turnusů, délka výkrmu se pohybuje mezi 39 a 41 dny. Podle kvality kuřat a ročního období kolísá průměrná hmotnost brojlerů na konci turnusu od 1,80 kg do 2,10 kg na kus (průměr 1,95 kg/kus) při průměrně spotřebě krmiva pod 2 kg směsi na kg přírůstku.
„Celý proces byl vlastně ´odstartován´ možností změny topného media v našem středisku v souvislosti s probíhající plynofikací celé vesnice,“ vysvětluje ekonom. „Podmínka plynofikace hal byla ovšem zcela zřejmá – provedení nové izolace stěna stropů hal, změna ventilace i technologie krmení.“ „Generálka“ hal byla, pokud měl i nadále výkrm brojlerů pokračovat, více než nutností. Obě haly byly postaveny v letech 1967 až 1968 a například provedená kontrola izolace ukázala katastrofální stav původních izolačních desek, které byly provlhlé a místy zcela vydrolené.
Na podzim roku 1999 proběhla kompletní rekonstrukce na první hale, v roce 2000 proběhla ve dvou etapách – v květnu a říjnu – rekonstrukce druhé haly. Na obou halách se v souladu s požadavky prováděla nová izolace stěn foukanou minerální vlnou (při použití této technologie nebylo nutné demontovat vnější opláštění stěn), změna topného systému z lehkého topného oleje na plyn, ventilace a v neposlední řadě i technologie krmení. A na začátku letošního roku už byly k dispozici první výsledky.
„Jestliže v roce 1998 dosáhly na neizolovaných halách vytápěných lehkým topným olejem náklady na vytápění výše 1,47 Kč na kg vyprodukovaného brojlera, pak v roce 1999 na rekonstruované první hale to bylo již 0,80 Kč a v roce 2000 dokonce 0,64 Kč,“ říká Ing. Stříteský. „Povedlo se nám tak náklady na vytápění posunout z tradičního třetího místa v v pomyslném žebříčku nákladů ve výkrmu drůbeže posunou až na místo čtvrté, kdy se před ně dostaly i náklady na mzdy. První jsou samozřejmě trvale náklady na jednodenní kuřata a druhé náklad na krmné směsi.“
Podle slov ekonoma akciové společnosti ALA Řepníky rekonstrukce projevila i na parametrech užitkovosti: „Nelze říci, že bychom snad dosahovali lepší užitkovosti ve výkrmu, ale rozhodně stejných parametrů užitkovosti dosahujeme s mnohem nižšími náklady, ato je pro nás hlavní.“

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *