Na co dbát při silážování

Faktorů, které ovlivňují kvalitu hotové siláže, je celá řada. V tomto příspěvku se zaměříme na některé problémy, které mohou negativně ovlivnit takto konzervované krmivo.

Vše souvisí se vším, a tak i úspěch silážování začíná vlastně již výběrem plodin a jednotlivých odrůd vhodných do dané oblasti. Nadmořská výška a s ní spojené srážky významně ovlivňují druhovou skladbu pícnin, které jsou na daném podniku pěstovány. Když se podíváme do nabídky osivářských firem, zjistíme, na jak velké výši dnes šlechtění je. V rámci jedné plodiny si vybereme odrůdy do velmi rozmanitých oblastí. Pro příklad můžeme uvést kukuřici. Dříve bylo nemyslitelné pěstovat tuto rostlinu ve výše položených lokalitách. Nyní jsou vyšlechtěny hybridy, které jsou odolné vůči chladu a mohou se pěstovat i v bramborářské výrobní oblasti. Není proto problém zakoupit kukuřici s číslem FAO 180, kterou díky svému rychlému počátečnímu růstu můžeme pěstovat v místech s vyšší nadmořskou výškou až po hybridy pozdní s číslem FAO 390 až 400 pěstované v oblasti jižní Moravy. Dále je samozřejmě důležitá správná agrotechnika (taková vojtěška, když je celá zaplevelená kokoškou pastuší tobolkou vlastně není v tomto porostu ani vidět a o výživné hodnotě senáže z tohoto pole si pak můžeme nechat jenom zdát), sklizeň ve správné fázi vývoje rostliny, vhodná sušina při silážování, udusání a zakrytí po celou dobu skladování.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *