Kategorie:
EU
Štítky:

Na začátku byla domestikace

Představitelé Evropské unie mluví často o výzkumu, vývoji a inovacích i o zavádění jejich výsledků do praxe. Právě to je i podle dlouhodobých strategií unie jednou z podmínek dosažení konkurenceschopnosti Evropy. Ale výsledky práce biochemiků, biotechnologů a molekulárních genetiků si cestu do zemědělství a potravinářství klestí dost obtížně. Nejde o jinak chvályhodný princip předběžné opatrnosti, ale zejména o mnohdy vědecky neodůvodněný odpor a fámy.

Od počátků domestikace zvířat a rostlin urazila lidská společnost dlouhý kus cesty. Lemují ji různé objevy, které posunuly lidstvo a jeho zemědělství vždy o kousek dopředu. V poslední době se intervaly mezi novými objevy v agrární technice i technologiích stále více zkracují. Jejich přenos do praxe a globální rozšíření již tak rychlé nejsou. U technických vylepšení to do značné míry závisí zejména na potřebných finančních prostředcích. V technologii – a v zemědělství je to zejména biotechnologie, jde také o posouzení bezpečnosti pro konzumenty a životní prostředí.

Metody, které by mohlo využívat i evropské zemědělství, naznačuje publikace New Techniques in Agricultural Biotechnology (Nové techniky v zemědělské biotechnologii), kterou na internetu zveřejnil Directorate-General for Research and Innovation (Generální ředitelství pro výzkum a inovace) Evropské komise. Autory studie jsou renomovaní vědci a členové High Level Group of Scientific Advisors (tedy vysokoúrovňové skupiny vědeckých poradců). V úvodu zdůrazňují, že studie přináší pouze jejich pohled na danou problematiku a v žádném případě nejde o stanovisko komise.

Publikace popisuje metody šlechtění hospodářských zvířat, rostlin a mikroorganismů využívaných pro produkci potravin a krmiv. Jde o širokou škálu zahrnující konvenční metody (conventional breeding techniques, CBT), zavedené techniky genetické modifikace (established techniques of genetic modification, ETGM) a rostoucí množství tzv. nových šlechtitelských metod (new breeding techniques, NBT). Všechny uvedené techniky se stále používají, a to souběžně nebo i v různých kombinacích. Každá má, jak zdůrazňuje studie, své výhody a nevýhody a je použitelná v konkrétních podmínkách.

 

Více si přečtete ve Farmáři č. 7/2017

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *