Našli recept na zvýšení produkce mléka

Také řešíte ekonomiku výroby mléka? V chovatelské praxi často zaváděná dílčí opatření, která by nastartovala výrobu, přinášejí jen dočasný efekt. Z tohoto konstatování vycházeli i chovatelé středočeského podniku Agro Podlesí, kteří kvůli svému záměru přistoupili k restrukturalizaci výroby. Během dvou let ve zmiňovaném zemědělském podniku, který je dceřinou společností ZD Červené Janovice, navýšili produkci mléka bezmála o třicet procent. Denní dodávka do mlékárny odpovídá více než osmadvaceti tisícům litrů mléka a současné výsledky užitkovosti naznačují, že se bude ještě navyšovat.

 

Agro Podlesí obhospodařuje 3859 ha zemědělské půdy, včetně 300 ha trvalých travních porostů. Rostlinnou výrobu podniku představuje pěstování řepky, obilnin a pícnin. Jedinou disciplínou živočišné výroby uvedených zemědělců hospodařících na  Kutnohorsku je produkce mléka. K tomu dva roky provozují bioplynovou stanici, jejíž původní výkon 800 kW loni navýšili na 1,2 MW.

„Živočišnou výrobu jsme brutálně zjednodušili. Skončili jsme s chovem prasat a vzhledem k ustájovacím kapacitám a vybudovanému zázemí jsme se začali intenzivně zabývat výrobou mléka. Protože se nám ale nedařilo zrovna naplňovat naše představy o ekonomické produkci, bylo zapotřebí udělat kompletní restrukturalizaci tohoto sektoru agrárního odvětví. S cílem zvýšení produktivity práce a zlepšení výsledků do té míry, aby podnik byl schopen dostat se na zisk i v době, kdy jsou ceny za mléko na trhu nízké, jsme před třemi roky navázali spolupráci s poradci – Ing. Petrem Brabencem, Ing. Petrem Nedvědem a MVDr. Ondřejem Bečvářem. Společně jsme rozebrali situaci a zaměřili se na výživu, zdravotní stav a management stáda. V rámci hledání rezerv v úspoře nákladů jsme vypsali výběrová řízení na dodavatele krmných komponent, na plemenářské služby i veterinární zákroky. Současně jsme přistoupili k maximálnímu využívání vlastních zdrojů krmiv, trvalé travní porosty převádíme do systému intenzivního využívání a v podnikové výrobně krmných směsí si děláme směsi pro všechny kategorie.  A přestože ceny krmiv rok od roku stoupají, výše zmiňovanými opatřeními a optimalizací krmné dávky se nám podařilo snížit náklady na nakoupená krmiva na litr mléka od roku 2011 do 2013 o dvacet haléřů, respektive z 0,50 Kč na 0,30 koruny. Zlepšení zdravotního stavu stáda a navýšení užitkovosti se pak odrazilo v úspoře celkových nákladů na litr mléka. Zbývá snad jen doplnit, že před restrukturalizací živočišné výroby  jsme do mlékárny dodávali něco přes dvacet tisíc litrů mléka denně, v současné době je to asi o osm a půl tisíce litrů více,“ uvedl ředitel Ing. Jan Procházka, Ph.D.*

Více se dočtete v srpnovém čísle časopisu Náš chov

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *