Návštěva v Pěnčíně

Na rozhraní Českého Ráje, Jizerských hor a Krkonoš se v nadmořské výšce pět set až sedm set metrů je jeden z největších chovů koz v České republice. Pět stovek koz spolu se dvěma stovkami ovcí a dalšími druhy hospodářských zvířat se nachází ve výletním areálu v obci Pěnčín.

Majitel areálu Josef Pulíček se po revoluci v roce 1989 věnoval převážně podnikání ve sklářství, po pěti letech se ale vrátil k zemědělství, které spolu s manželkou vystudoval. Začínali chovem skotu bez tržní produkce mléka, nakoupili restituční podíly a haly, které koncem devadesátých let patřily místnímu statku. Po několika letech se rozhodli chovat pouze malé přežvýkavce. Začínali s kozami, po nějakém čase přibrali i ovce.

Chov koz a ovcí

Pulíčkovi hospodaří na 245 hektarech zemědělské půdy, které jsou zařazeny mezi trvalé travní porosty. Z nespasené plochy se vyrábí senáž do balíků a seno, většina porostů se sklízí třikrát. Jako doplněk krmné dávky zvířat slouží jadrné krmivo, sláma a minerální doplňky, které chovatelé nakupují.
Celkem se na farmě chová pět set koz a zhruba dvě stovky ovcí. Převažují plemena bílá krátkosrstá koza a východofrízská ovce. Užitkovost koz se pohybuje kolem 800 litrů mléka, podle chovatele jsou plodné, rodí obvykle dvě mláďata v jednom vrhu. Z hlediska plemenářské práce se snaží selektovat na vyšší obsah bílkovin: „Aktuálně máme obsah bílkovin tři procenta, což je o 0,2 % více než v předchozím roce,“ konstatuje Josef Pulíček. Východofrízské ovce disponují průměrnou plodností 2,5 až 2,7 jehňat a také dobrou dojivostí. Brakace se u obou druhů zvířat pohybuje kolem 15 procent.
V současné době se dojí 340 koz a 80 ovcí. Místo malé neprůchozí dojírny je v současnosti ve zkušebním provozu nová dojírna od firmy Farmtec v provedení 2 x 24 míst. „Tato dojírna je průchozí, což je pro nás velká výhoda. Proces dojení je tak minimálně o půl hodiny rychlejší než ve starém provozu,“ hodnotí novou dojírnu chovatel. Trojcestný ventil dojírny umožní oddělení dojeného mléka ovcí a koz. Přepnutím ovládání je totiž možné změnit počet pulsů pro dojení ovcí a koz.

Zdravé sýry

Další chloubou podniku je sýrárna a vlastní obchod. Každý den se nadojí zhruba 500 litrů kozího mléka. Jedna třetina se podle Pulíčkových slov prodá jako mléko maloodběratelům. „Zpracováváme asi 10 000 litrů kozího mléka za měsíc, což představuje zhruba jednu tunu vyrobených sýrů,“ říká chovatel. Vyrábí se převážně měkké sýry s jednou ze sedmi příchutí nebo bez příchutě. V současnosti se provoz sýrárny rozšiřuje a modernizuje, v plánu je výroba kysaných nápojů a jogurtů a také výrobků z ovčího mléka. „Z ovčího mléka vyrábíme zatím na zkoušku, pro vlastní potřebu, čekáme na vyřízení potřebných povolení,“ vysvětluje farmář. V přilehlém obchůdku najdeme kromě vlastních výrobků také třeba salámy a klobásy z kombinace kozího a vepřového masa, které si nechávají pěnčínští vyrábět v nedaleké zpracovně.
Od příštího roku si na svoje výrobky bude farmář tisknout známku bio. „Dnes jsme v druhém roce přechodného období,“ uvádí Pulíček. Předpokládá, že pro dostatečné zajištění krmimové základny bude muset na několika hektarech pěstovat obilniny. Zbytek bude nakupovat jako dosud.

Příroda a korálky

Kromě hospodářských budov, restaurace a obchodu najdeme v pěnčínském areálu také ohrady se zvířaty. Návštěvníci si mohou podrbat ovci, kozu, prase nebo oslíka. Zvláště pro děti je velkou atrakcí jízda výletním vláčkem na rozhlednu Černá Studnice a zpět.
Součástí areálu je také výrobna skleněných perlí s prohlídkovou trasou. „V minulých dobách měla každá sklářská dílna v horské nebo podhorské oblasti svoje vlastní zemědělské hospodářství. Při výpadku výroby pak zemědělství rodinu uživilo,“ vysvětluje Josef Pulíček.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *