Nejlepší regionální potraviny Auvergne

Na konci září rozhodovala Regionální agrární komora o výsledcích 14. regionální soutěže faremních produktů oblasti Auvergne a rozdávala ceny "Farmářské zlato". Tato soutěž je příležitostí pro zemědělce, aby neustále zvyšovali kvalitu svých produktů. Porota, která zastupovala spotřebitele, hodnotila sýry, uzeniny, jogurt, kuřecí maso, med, džem i perník. Ceny byly oficiálně předány na veletrhu Sommet de l'Elevage na začátku října.

Cílem soutěže o nejlepší farmářský produkt v regionu je podpořit farmáře, výrobce produktů. Vybírají se produkty s inovativním charakterem. Zapojení do hodnocení svých produktů je pro farmáře příležitostí naučit se prosadit mezi ostatními výrobci a dosáhnout pokroku a zlepšení kvality produktů.

Farmářské potraviny byly rozděleny do jednotlivých kategorií a hodnotilas je porota, která měla 105 členů, včetně 14 dětí. Dětskou část poroty tvořily děti mezi 10 a 14 lety a jejich zapojení do hodnocení regionálních potravin je důležité také pro to, aby se naučily jíst zdravé potraviny a přišly na chuť farmářských produktům. Děti hodnotily potraviny v kategoriích uzenin – klobás,  polozrajícího kozího sýra crottin (zraje 5–10 dní), perníku a inovativních produktů, z nichž si vybraly malinovou polevu.

 

Jednotlivé kategorie

Soutěže se zúčastnilo 195 potravinářských výrobků a celkem 96 producentů. Výrobky byly rozděleny do 22 kategorií a v každé z nich byly po podrobném zkoumání oceněny tři nejlepší.

Rozhodovalo se o nejlepším sýru Salers (sýr z horské oblasti Auvergne, vyrobený z mléka krav plemene salers mezi polovinou dubna a polovinou listopadu), Cantal (sýr z mléka salerských krav krmených senem vyrobený mezi polovinou listopadu a polovinou dubna), Saint-Nectaire (sýr vyrobený z mléka holštýnských, monbeliardských či  salerských krav), polotvrdý sýr s Penicillium roqueforti zrající alespoň 28 dní Fourme d’Ambert . Dalšími kategoriemi byly čerstvý, polozrající a zrající kozí sýr crottin (malý sýr kulatého tvaru, s různou chutí a zbarvením podle doby zrání) , maso z kuřat chovaných a porážených na farmě, klobásy a suché klobásy, paštiky, horský květový med, perník, sýr z kravského mléka či jogurt z kravského mléka a ovocné džemy.

Mezi inovovanými výrobky se hodnotilo 15 potravin  jako jsou sirup z bezového květu, likér ze sušeného fenyklu, ocet z černého rybízu či poleva ze zralých malin.

O významu akce svědčilo také to, že ceremoniálu mimo jiných zúčastnil také prezident veletrhu Sommet de l’Elevage Roger Blanc.

Soutěž podpořilo francouzské ministerstvo zemědělství, oblast zemědělství a rozvoje venkova (CASDAR) a Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (FEADER).

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *