Nejlepší z hlediska mléčných složek

Každoročně se vyhlašují nejlepší holštýnské chovy z hlediska produkce tuku a bílkovin (T+B) v jednotlivých kategoriích podle počtu uzávěrek. Mezi chovateli s počtem 5 až 70 uzávěrek se na prvním místě jako tradičně umístil Radomír Vyjídáček, Vyšehorky, z Moravskoslezského kraje s 944 kg T+B, za ním skončil Milan Basík ze Zárybničné Lhoty z jihu Čech s hodnotou 856 kg T+B, třetí skončil Václav Kubát z Dobříčkova (Středočeský kraj) s 770 kilogramy T+B a. Čtvrté místo obsadil Miroslav Pospíchal z Klimětic ze středních Čech (764 kg T+B) a páté Pavel Mošna z Vystrkova na Vysočině (760 kg T+B).

V kategorii 71 až 200 uzávěrek nejvíce pro loňský rok zabodovala společnost Agrobos spol. s r. o., Slatina ze Středočeského kraje s hodnotou 854 kg T + B. Druhou příčku obsadil Pavel Kopecký z Jiřetic (Středočeský kraj, 815 kg tuku a bílkovin), pomyslný bronz putoval do Náklova na Plzeňsku k Naděždě Boháčkové, Náklov (785 kg T+B).

Čtvrtou příčku obsadil Miroslav Horáček, Slatina (Pardubický kraj, 781 kg T+B) a pátou farma Rolnička Ludmily Jindrové z jižních Čech s hodnotou 772 kilogramů T+B.

Kategorii 201 až 400 uzávěrek pak opanoval podnik ZOD Lešná ze Zlínského kraje (836 kg T+B), druhé místo obsadila akciová společnost Zevas Vraclav z Pardubického kraje s hodnotou 820 kg T+B a trojici nejlepších uzavřela akciová společnost ZP Keblov ze středních Čech (814 kg T + B). Čtvrtou příčku získal podnik Agrodam Hořepník, s. r. o., z Vysočiny s hodnotou 785 kg T+B a páté místo obsadilo Agrodružstvo Vyšetice (Jihočeský kraj, 784 kg T+B).

Mezi podniky s nejvyšším počtem laktací (nad 401) získala pomyslné zlato akciová společnost Agras Bohdalov z Vysočiny s 891 kilogramy tuku a bílkovin. Za ní se umístil ZS Ostřetín, a. s. (887 kg T+B), a ZEAS, a. s., Pod Kun. Horou (856 kg T+B) oba z Pardubického kraje. Ze stejného kraje je i čtvrtý oceněný podnik, Oseva Agri Chrudim, a. s., s hodnotou 855 kg T+B.  Pátí v této kategorii skončili chovatelé z Rozvodí s. r. o. Černov (Vysočina, 853 kg tuku a bílkovin).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *