Není tur jako tur

V některých minulých číslech vyšly články o netradičních druzích zvířat chovaných pro hospodářské nebo zájmové účely. Z turů to byl např. buvol nebo jak. V tomto článku se seznámíme s dalším druhem – bantengem a podmínkami chovu. Je využitelný spíše k práci, ceremoniálním účelům, pro maso, jako lovná zvěř pro trofeje, popř. se využívají další části jeho těla. Chov na mléko není rozšířen.

Z hlediska klimatických podmínek žijí tuři v mírných a teplých klimatických pásech. Severní formy jsou odolné k chladu a vystačí s přístřeškem nebo nevytápěnou, respektive otevřenou stájí. Pro tropické formy je nutná teplá stáj (18 °C), přesto mohou v zimě dočasně pobývat ve venkovním výběhu. Zařízení výběhu musí odpovídat daným druhům, neboť kvůli velké síle mnoha turů je nutná vysoká pevnost ohraničení výběhu. Výška plotu 1,6 m stačí pro většinu druhů. Vodní nebo suchý příkop je možný. Prostorové rozdělení ve výběhu poskytne zvířatům možnost vyhnout se při nedorozuměních. Zpevněná místa v krmném prostoru nebo na hlavních místech zlepšují udržení čistoty výběhu a obrušování paznehtů. Některé druhy ocení možnost koupání. Pískoviště jsou využívána pravidelně mnoha druhy k válení. Musí být k dispozici prostory pro možnost oddělení zvířat, především pro často agresivní samce. Z hlediska sociální struktury žije většina divokých turů ve stádech s jedním dospělým samcem. Ve vzácných případech se projevuje agrese samce vůči telatům. Držení samců formou skupin mladých samců je možné. Jako výživa dobře poslouží seno nebo zelené krmení, granule na bázi obilí, ovoce a zelenina podle sezóny a nabídky, listí a větve. Je-li třeba zvíře odchytit a přepravit, může se využít odchyt smyčkou kolem rohů nebo imobilizací. Nejšetrnější způsob přepravy je na volno – také po více kusech – v dobytčím přepravníku. Jinak se používají pevné kompaktní bedny, jejichž šířka musí brát ohled na rozložitost rohů, musí být neklouzavá podlaha bedny nebo podestýlka a nesmí být žádné spáry ve stěnách v okolí rohů, aby se zabránilo jejich zlomení.*

Více si přečtete v březnovém čísle měsíčníku Farmář.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *