Nizozemské zkušenosti do českých poměrů

Historicky první seminář v České republice, který pro drůbežářskou veřejnost uspořádala akciová společnost De Heus, se odehrál 21. 5. 2013 v brněnském hotelu Myslivna. Cílem chovatelského setkání byla prezentace nejnovějších poznatků z oblasti managementu chovu a výživy. O praktické zkušenosti se s publikem v kongresovém sálu podělili zahraniční i domácí odborníci pořádající výživářské společnosti. Respektive její vývojový manažer Gerry Oude Elferink hovořil o výkrmu brojlerů do vyšších porážkových hmotností, Henk Rodenboog se zaměřil na praktické řízení mikroklimatu v drůbežích halách, Steven Borgijink na příkladech vysvětlil podstatu aminokyselinové výživy drůbeže a konečně český zástupce Ing. Vladimír Bačák prezentoval doporučení zefektivňující ekonomiku výkrmu brojlerových kuřat.

Nizozemská společnost De Heus, která se zabývá výhradně výrobou krmiv, premixů a koncentrátů pro zvířata vlastní dvaatřicet výrobních závodů, kde je zaměstnáno tři tisíce zaměstnanců. S roční produkcí 4 500 000 tun je třetím největším producentem krmiv v Evropě, v celosvětovém srovnání ji pak tento vyprodukovaný objem řadí na patnácté místo. Na českém trhu je od roku 2006, kdy koupila krmivářskou firmu Slavkovské krmné směsi. Po další akvizici mezinárodně působícího rodinného podniku v tuzemsku, respektive po převzetí Zemědělských služeb Běstovice došlo k přejmenování obou získaných subjektů na De Heus, a. s., se sídlem v Marefách u Bučovic na Vyškovsku. Současná roční produkce uvedených výroben je na úrovni 200 000 tun. Z tohoto množství patří největší podíl krmným směsím pro drůbež, kterých se měsíčně vyrobí okolo tří tisíc tun. V dalším pořadí následují směsi pro prasata a skot, zvyšující trend má výroba krmiv pro králíky, kterou momentálně reprezentuje objem 90 tun za měsíc.
Více se dočtete v týdeníku Zemědělec a odborném časopisu Náš chov

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *