Nová doplňková látka karnitin

Hotel Rustikal v Horní Cerekvi se stal cílem cesty těch, kteří se zajímají o využití L-karnitinu ve výživě zvířat. Setkání uspořádala společnost Lohmann Animal Health a většina přednášejících přicestovala z Německa.

Karnitin je látka svým účinkem podobná vitamínům. Je esenciální pro funkci energetického metabolismu, kdy na sebe váže mastné kyseliny a přenáší je na místo určení, proto je často nazývána „energetickým vitamínem“. Svou strukturou připomíná aminokyselinu. Fyziologicky aktivní je však pouze levotočivá L-forma, naopak pravotočivá D má v organismu na její využití negativní vliv. Je využíván také v humánní medicíně a výživě, kdy je součástí kardiak, multivitamínových komplexů nebo třeba energetických nápojů.
Jsou situace, kdy endogenní syntéza nedostačuje, jde o životní fáze, například u mladých zvířat, v období stresu, při vysoké užitkovosti a také když jsou zkrmována krmiva chudá na karnitin.
Světovým výrobcem je společnost Lonza, pro zajímavost výrobní provoz na karnitin má v Kouřimi u Kolína. O světových trzích hovořil dr. Baumgartner z Basileje. Největší trh – 57 % je Severo-americký kontinent, v Evropě se prodá 34 %a v Asii 9 %.“ V USA je karnitinu dávána velká váha a používají jej nejen chovatelé prasat, ale i největší výrobci krmiv pro domácí zvířata,“ uvedl přednášející. U těch je využíván ve speciálních dietách krmených při onemocněních jater nebo ledvin, pro starší miláčky a pro kočky a psy sportovně aktivní.
„Pokud jde o hospodářská zvířata je americký a evropský trh stejně velký,“ dodal. V roce 2000 bylo spotřebováno 34 % karnitinu ve výživě domácích zvířat a 52 % u prasat. Z toho největší podíl připadl na prasnice. Celkem 5 % v chráněné podobě bylo využito ve výživě přežvýkavců, 3 % u ryb, 3 % u zvířat pro sport, 3 % pro drůbež. Právě drůbež je podle Baumgartnera druhem , kterého „očekáváme větší vývoj a budeme se na tento sektor v budoucnu zaměřovat.“ Hlavním odběratelem by se měli stát chovatelé nosnic, především rodičovských hejn.
Aktuálnost přídavku karnitinu se jistě objeví v souvislosti s omezováním bílkovinných krmiv, protože dojde ke ztrátě jeho přirozených zdrojů. Pokud jde o ekonomiku využití přípravku zazněla na semináři následující ekonomická úvaha: cena karnitinu dosahuje 165 Kč na jednu tunu a přinese zisk půl selete na prasnici a na rok. Navíc hmotnost narozených a odstavovaných selat se zvyšuje v průměru o 5 %. Cena selat je nyní velice vysoká a například v Německu se již přehoupla přes hranici 120 DM za 25 kg těžké sele, pro porovnání v roce 2000 to bylo 86 DM.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *