Nová hala vstala z popela

Jednou ze dvou klíčových disciplín živočišné výroby Zemědělského obchodního družstva Kolinec je výkrm brojlerových kuřat. S jednorázovou naskladňovací kapacitou blížící se dvěma stům tisícům kusů patří mezi nejvýznamnější chovatele drůbeže v Plzeňském regionu. Ani požár dvoupatrové výkrmové haly, který koncem loňského roku zničil její horní podlaží, tuto pozici neohrozil. Zrekonstruovaná hala totiž byla znovu naskladněná již napřesrok, v polovině dubna.

Zemědělské obchodní družstvo hospodaří v podhorské oblasti v průměrné nadmořské výšce 500 m na převážně pronajaté výměře 990 hektarů zemědělské půdy (z toho je 360 ha travních porostů) na svažitých pozemcích s písčito-kamenitou půdní strukturou. Svou obhospodařovanou výměrou evidovanou v LFA oblasti družstvo s jednačtyřiceti stálými zaměstnanci patří mezi středně velké podniky. Klasická zemědělská výroba podniku zahrnuje pěstování tržních a krmných plodin, chov mléčného a masného skotu a  výkrm kuřat.
K výkrmu brojlerů podnik se sídlem na okraji městyse Kolinec v okrese Klatovy provozuje tři střediska, a to na dvou místech v Kolinci s ustájením pro 96 tisíc, respektive 64 tisíc kuřat a dále v Malonicích, kde je v půdních prostorách kravína ustájovací kapacita pro 32 tisíc kuřat.
„Počátky chovu drůbeže v Kolinci sahají do roku 1983, kdy se k těmto účelům využívaly většinou malé haly a půdní prostory objektů živočišné výroby. Kromě vícepodlažní haly v areálu v Kolinci nad nádražím jsme nízkokapacitní haly  v půdních prostorách postupně uzavřeli a ostatní provozy jsme rekonstruovali.  V roce 2009 jsme vybudovali dvě haly pro chov drůbeže v areálu střediska ZOD Kolinec. Modernizací provozů výkrmu drůbeže družstvo zajistilo velmi dobré prostředí jak pro kuřata, tak  pro personál. Z důvodu požáru jsme museli rekonstruovat dvoupatrovou halu v Kolinci nad nádražím. Generálním dodavatelem byl Agromont Vimperk, spol. s r. o., technologii chovu dodala firma Big Dutchman. Halu s celkovou kapacitou pro čtyřiašedesát tisíc kuřat rovnoměrně rozdělenou do obou podlaží jsme naskladnili dvacátého dubna. Jednodenní zástavová kuřata odebíráme z Litomyšle od firmy Mach drůbež, a. s., ale i od společností Xaverov, a. s. a Best, spol. s r. o. Opava, přičemž upřednostňujeme hybrid Ross 308. Kuřata vykrmujeme pětatřicet dnů a v průměrné  jatečné hmotnosti okolo dvou kilogramů je dodáváme do akciové společnosti Drůbežářský závod Klatovy. Při uplatňování sedmi turnusů za rok ve dvou střediscích a pěti turnusech na farmě v Malonicích ročně vyprodukujeme okolo třinácti set tun drůbežího masa,“ uvedla na adresu klíčové disciplíny živočišné produkce ředitelka podniku Ing. Vladimíra Ponocná.*
Více se dočtete v některém z aktuálních čísel časopisu Náš chov.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *