Nová plemena v Bučickém mlýně

Bučický mlýn nedaleko Rožďalovic je nejenom místem, kde se v útulné hospůdce u rybníka zastaví nejeden cyklista. Kromě agroturistiky se majitel Jiří Petersik zabývá hlavně zemědělstvím, konkrétně chovem masného skotu. V současné době zde najdeme asi 1500 kusů, nejvíce je plemen gasconne a limousine – po 200 kravách základního stáda. Ze známějších plemen se chová také highland v počtu asi dvaceti matek.

Z těch méně známých vsadil Jiří Petersik na francouzská plemena aubrac (35 matek), vosgienne (10 matek), bazadaise (osm krav), parthenaise (osm matek) a rouge des Prés (7 krav). Z Andory importoval chovatel pět jalovic a jednoho býka plemene brune.

Představení plemen

Aubrac je extrémně nenáročné plemeno s dobrými porody, nevadí mu horší podmínky jako hory, suché a teplé oblasti. Zbarvení skotu je jednobarevně pšeničné, nevykastrovaní býci jsou šedí. Kopyta, mulec a uši jsou černé. Okolo očí má bílé brýle. Výška v kohoutku u krav dosahuje 125–130 cm a u býků 130–135 cm. Hmotnost činí u krav 580 kg a u býků 900 kg–1300 kg. Původně mléčné plemeno se postupně vyvinulo v masný typ.
Bazadaise je starobylé odolné pracovní plemeno masného typu pocházející z masívu Landais z jihozápadních Bordeaux a středních Pyrenejí. Čisté linie jsou zachovány od roku 1896. Výška v kohoutku u krav dosahuje 140 cm a u býků 145 cm. Hmotnost činí u krav 800 kg a u býků 1150 kg. Prorostlé maso s charakteristickou chutí je u tohoto skotu vyhledávaným masem gurmánů.
Plemeno brune pochází z knížectví Andora a je chováno v nejvyšších partiích Pyrenejí. Výška v kohoutku u krav dosahuje 145–155 cm, u býků 145–144 cm, hmotnost je u krav 650–750 kg, u býků 1000–1100 kg. Toto plemeno doposud nebylo ze země původu vyvezeno, kromě šesti jedinců chovaných na farmě Bučický mlýn. Přesto, že se jedná o extrémně zmasilý typ a jediný druh skotu chovaný v Andoře, nebyla pro něj doposud založena plemenná kniha.
Parthenaise je plemeno pšeničné barvy s černým mulcem. Od 30 let 19. století se specializuje na produkci kvalitního masa. Je robustní, s dobrou dojivostí a s mlékem bohatým na tuky. Výška v kohoutku u krav dosahuje 130–135 cm a u býků 140–145 cm. Hmotnost činí u krav 650–950 kg a u býků 950–1300 kg.
Rouge des Prés je plemeno velkého tělesného rámce. Výška v kohoutku u krav dosahuje 140 cm a u býků 145 cm. Hmotnost činí u krav 850–1000 kg a u býků 1000–2000 kg. Původně bylo plemeno určeno k produkci mléka a masa, od 80. let se chová jen jako masný typ.
Masif Vosges, odkud pochází název plemene vosgienne je částí Francie nedaleko Švýcarska. Výška krav v kohoutku dosahuje 130–135 cm, u býků 135–140 cm. Hmotnost činí u krav 600–650 kg a u býků 900–1000 kg.

Den na farmě Pojedy

V Bučickém mlýně se koná řada akcí. Jak říká Jiří Petersik, chce zemědělství přiblížit také nejmladší generaci, a proto pořádá dny otevřených dveří například i pro školní skupiny. Na své si přijdou ale i odborníci – chovatelé. Kromě do budoucna plánovaných aukcí plemenných zvířat se bude zanedlouho konat den francouzských masných plemen na farmě Pojedy.
Akce bude probíhat ve středu 22. září 2010 za účasti zástupců plemenných knih ze země původu. Účast potvrdily i tamní obchodní firmy, které mají zájem o spolupráci s českými chovy produkujícími kvalitní jedince. Součástí bude představení všech uvedených plemen, křest šlechtitelských programů parthenaise a aubrac, prodej zvířat plemen gasconne a limousine nebo kulturní program. Nedílnou součástí Dne francouzského masného skotu bude také prezentace produkce masných plemen, kterou budou připravovat francouzští kuchaři.

Klíčové informace:

 na farmě Pojedy se chová devět plemen skotu v celkovém počtu asi 1500 kusů,
 na většině importů spolupracoval Jiří Petersik s firmou Bursia Praha,
 představení těchto plemen se uskuteční v rámci francouzského dne ve středu 22. 9. 2010.

Foto 1: Plemeno vosgienne Foto Alena Ježková
Foto 2: Plemeno rouge des Prés Foto Alena Ježková
Foto 3: Plemeno aubrac Foto Alena Ježková
Foto 4: Den francouzského masného skotu se bude konat 22. září na farmě Pojedy Foto Alena Ježková

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *