Nové trendy ve výživě drůbeže

V komplexu Mlýnhotel v obci Vílanec u Jihlavy se sešla bezmála stovka zájemců, aby se na semináři, který 18. května uspořádala společnost Trouw Nutrition Biofaktory, s. r. o., dozvěděla o nových trendech ve výživě drůbeže. A to jak ve vztahu ke snížení spotřeby antibiotik v chovech, tak i k maximálnímu využití genetického potenciálu nosnic a výkrmových kuřat, ale i s ohledem na kvalitu krmných směsí.

Seminář zahájil obchodní manažer společnosti Trouw Nutrition Biofaktory, s. r. o., Ing. Petr Klepač, který se ve svém vystoupení zabýval otázkou snížení antibiotik v chovech hospodářských zvířat.
„Naše firma vnímá rezistenci na antibiotika jako velký problém a chce ho řešit. Myslím, že všichni kdo se podílíme na produkci živočišné výroby, bychom měli o tomto celosvětovém tématu nejen přemýšlet, ale připravovat se na něj. Aby, až bude legislativní nařízení omezující spotřebu antibiotik na stole, nebylo pozdě. V této souvislosti stále platí, že zvířata, která jsou v pohodě, antibiotika nepotřebují. Základním předpokladem dosažení tohoto stavu je minimalizovat tlak patogenů v prostředí za současného zvyšování odolnosti zvířat. Nástroje, jak dostat chov na tuto úroveň, jsou k dispozici. Jedná se o komplex opatření, realizovaných na třech stupních, a to na úrovni krmiv, farmy a zdraví. Pokud jde o krmiva, je třeba věnovat pozornost kvalitě a hygieně surovin, ale i optimalizované výživě, včetně podpůrných přípravků zvyšujících odolnost zvířat. Na úrovni farmy je alfou a omegou hygiena stájového prostředí a zavedení pravidel biosekurity. Součástí na tomto stupni nabízejících se opatření je dále technika krmení, ale i welfare a využívaná genetika. Hygienu a biosekuritu je třeba zohledňovat také na úrovni zdraví zvířat, jehož odpovídající úroveň se odvíjí jak od cílené medikace, tak od vakcinačních schémat využívaných v rámci prevence. Vše, o čem jsem se zmiňoval, máme vyzkoušené zatím v chovech v zahraničí, například v Izraeli, Kanadě nebo ve Španělsku,“ uvedl mimo jiné Ing. Klepač.
Pro úplnost zbývá dodat, že dalšími přednášejícími byli produktoví manažeři společnosti Ing. Radek Mašek a Ing. Kamil Novotný. Zatímco první z nich dal chovatelům návod, jak maximálně využít genetický potenciál kuřat, Ing. Novotný  se zaměřil na představení nového stupně kontroly kvality surovin.
Trio specialistů pořadatelské společnosti doplnila Ing. Zuzana Lundová ze společnosti Integra, a. s., která prezentovala nový produkt Isa dual jako alternativu vykrmovaných kuřat vhodnou pro drobné chovatele. A to nejen velmi slušnými výsledky na slajdech, ale i ochutnávkou finálního produktu upraveného na několik kulinářských způsobů.*
Více se dočtete v červencovém čísle časopisu Náš chov

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *