Nutriční hodnota lupinových semen v porovnání se sójovými boby

V současné době se ve výživě zvířat hledají alternativní proteinové komponenty, které by alespoň částečně nahradily sóju, případně sójové produkty. Na základě několikaletých studií jsme dospěli k závěru, že jedním z možných proteinových krmiv, srovnatelných se sójovými boby, jsou semena kulturních odrůd lupin.

Semena kulturních odrůd lupin jsou perspektivním proteinovým krmivem, které lze využít ve výživě prakticky všech druhů hospodářských zvířat. Na základě dosavadních zkušeností lze doporučit pro podmínky ČR zejména odrůdy lupin ze skupiny bílých odrůd. Jsou vhodnou proteinovou komponentou do krmných dávek i krmných směsí. Představují alternativní zdroj proteinových krmiv ve vztahu k sójovým bobům a sójovým produktům. Protože existují u lupin značné meziodrůdové rozdíly v obsahu jednotlivých živin, je nutné při jejich použití ve výživě zvířat znát jejich přesné živinové složení.

Lupina jako kulturní rostlina má řadu předností

Jde o plodinu, kterou lze pěstovat v ČR, její pěstování má pozitivní vliv na zlepšení půdní úrodnosti, zemědělské podniky mají možnost získat dotaci na její pěstování v rámci „greeningu“, lze ji využit jako pícninu pro vysokou produkci zelené hmoty (srovnatelná s vojtěškou), má vyšší výnosy semen ve srovnání s v tuzemsku pěstovanými sójovými boby.

Má srovnatelnou nutriční hodnotu se sójovými boby (u některých odrůd i vyšší obsah NL ve srovnání se sójovými boby).

Má nízký obsah antinutričních látek oproti sójovým bobům (lze krmit v naturálním stavu bez dalšího ošetření).*

Autoři: Prof. MVDr. Ing. Pavel Suchý, CSc., MVDr. Leo Kroupa, Ph.D., MVDr. Miroslav Macháček, Ph.D., Ústav zootechniky a zoohygieny

Fakulta veterinární hygieny a ekologie, VFU Brno

Prof. Ing. Eva Straková, Ph.D., Ústav výživy zvířat, Fakulta veterinární hygieny a ekologie, VFU Brno

Podrobněji v Krmivářství 4/2017.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *