O kontrolách, produkci sóji a bezpečnosti potravin

Devatenáctá jarní konference o krmivech a výživě hospodářských zvířat pořádaná ČMSOZZN v Brně měla dva významné zahraniční hosty. Z Bruselu dorazil Jean – Philippe Maudoux, ASFA-FVV – Federální agentury pro bezpečnost potravinového řetězce, který hovořil o systému samokontrol a úředních kontrol v Belgii. Druhým zahraničním přednášejícím byl Jan van Eys, prezident G. A. N. S. a U. S. Soybean Export Council – zhodnotil světový trh se sójou a představil program trvalé udržitelnosti.

Dvoudenní konference v hotelu Avanti byla hodnocena členy sdružení velice kladně. Dozvěděli se to, co potřebovali – zejména v souvislosti s foodfraud – falšováním potravin, podvody v potravinovém řetězci a také o revizi nařízení pro úřední kontroly.

Některé členy hodně zajímala přednáška o požadavcích na nákup a výrobu podle standardu GMP +  B1, kterou přednesl Ing. Lukáš Doubrava, QR manager Throw Nutrition Biofaktory, Praha.

Zahraniční host  Jean – Philippe Maudoux informoval, že v rámci kontrol v Belgii používá Federální agentura pro bezpečnost potravinového řetězce pět interních laboratoří. Pro některé analýzy využívá externí spolupráci s laboratořemi. Celkem zaměstnává agentura 1324 lidí, z toho je v laboratořích 151 zaměstnanců. Navíc spolupracuje s 660 veterinárními lékaři, kteří jsou do systému zahrnutí na dohodu. Tím je prakticky pokryta veškerá kontrola krmiv a potravin v Belgii.

Jan Van Eys shrnul, proč naše planeta potřebuje program trvalé udržitelnosti a v čem trvalá udržitelnost spočívá zejména v souvislosti s pěstování sóji v USA. Zkušenosti s touto plodinou lze aplikovat i při pěstování jiných plodin.

Program však byl nabitý i mnoha dalšími tématy – ekonomickými, dotačními i z oblasti výživy.*

Více přinese časopis Krmivářství číslo 3.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *