O krůty je stále zájem

Je to již osmnáct let, co drůbežářka Anna Bachoríková z Křemačova u Mohelnice začala s manželem soukromně hospodařit. Hlavním předmětem jejich podnikání se stal odchov a výkrm krůt kombinace B. U. T. Big 9. Podle propozic šlechtitelské firmy produkující tohoto hybrida jde o střední typ krůty, který je určen pro výkrm krůtiček do 16. týdnů věku při dosažení hmotnosti 7, 5 kg a krocanů do 20. týdnů, kdy dosahují hmotnosti 14,5 kg.

Nejen ve svém okolí dnes již uznávaná chovatelka odstartovala svou drůbežářskou profesi před pětatřiceti lety v bývalém ZD Mohelnice, kde pracovala jako zootechnička. Od roku 1992 se s manželem, který měl také zemědělskou praxi v živočišné výrobě, pustili do soukromého hospodaření.
„Začali jsme hospodařit před osmnácti lety. Zpočátku jsme ve třech turnusech dělali bezmála 25 tisíc krůt. Ve dvou zástavech jsme odchovávali něco přes devatenáct tisíc krůťat do šesti týdnů věku, která si zákazníci odebírali přímo ze dvora na základě přijatých objednávek. V posledním turnusu jsme naskladňovali okolo 5500 krůťat, která jsme již vykrmovali až do věku 4 až 4,5 měsíce, kdy krůty dosahovaly hmotnosti 8 až 10 kg a krocani i 17 kg. V našem regionu je o krůty stále zájem, ale po tom, co jsem zůstala sama, jsem musela produkci omezit. V současné době naskladňuji dohromady asi 6000 krůťat, z toho 2700 kusů z prvního a 2200 krůťat z druhého turnusu odchovávám a zbývající tisíc posledního zástavu vykrmuji,“ uvedla chovatelka Bachoríková.

Odchov krůťat
Jednodenní krůťata Bachoríkovi zpočátku odebírali z líhňařského podniku Branko Nitra. Posledních deset let chovatelka spolupracuje s rakouskou firmou Putenzucht Miko Gessellschaft m.b.H. & Co KG se sídlem v Haslau, kde líhnou 4,5 milionu krůťat ročně. Líheň dodává krůťata s laserově kauterizovanými zobáčky, což je opatření zamezující vzájemnému škubání, které v může přerůst až v kanibalismus.
Jak odchov, tak výkrm krůťat probíhá v hospodářství v Křemačově. Krůťata jsou náročná na podmínky prostředí. Zejména teplotu, která by se bezprostředně po naskladnění měla pohybovat pod zdrojem (elektrickou kvočnou) v rozmezí od 36 do 38 °C. Snižování teploty v hale musí probíhat postupně a v porovnání s odchovem kuřat pomaleji. Teprve v šestém týdnu věku krůťat lze snížit teplotu až na 20° C. Podle doporučení předních firem je nejvhodnější systém přerušovaného osvětlení s délkou světelného dne 16 hodin a intenzitou osvětlení do druhého týdne věku 40 luxů. V další fázi výkrmu je nutné regulovat intenzitu osvětlení tak, aby se udržel vysoký příjem krmiva, ale aby se zabránilo kanibalismu.
Zpočátku jsou krůťata ustájena v kruzích, jejichž oblé rohy brání jejich umačkání. Další výhodou tohoto systému ustájení je pak to, že krůťata jsou soustředěna pod zdrojem tepla, v jehož blízkosti mají k dispozici vodu a krmení.
„Ještě předtím, než si krůťata navyknou přijímat krmivo z krmicí linky s řetězovým dopravníkem, dávám směs do proložek. Protože hledají i v podestýlce, jež může kromě hoblin obsahovat i jemnější pilinovou drť, která může být zdrojem zdravotních problémů krůťat, pokrývám hobliny papírem se síťkami. Tím navíc udržím také dobrou hygienu podestýlky. Asi po třech, čtyřech dnech svrchní vrstvu podestýlky odebírám a zatímco papíry odkládám do kontejneru, síťky po důkladné mechanické očistě a dezinfekci uložím do skladu, kde jsou připravené pro použití v dalším turnusu. Podmínkou udržení dobrého zdravotního stavu zvířat je mezi jednotlivými turnusy provádět důslednou očistu s navazující dezinfekcí. A to nejen vlastní haly, kterou plynujeme, ale i krmicích a napájecích cest,“ pokračovala Bachoríková.

Kondice na prvním místě
Výživa a krmení krůt je u dnešních vysoce výkonných hybridních kombinací optimalizovaná. V doporučeních šlechtitelských firem jsou vzhledem k rozdílné růstové křivce u jednotlivých typů – brojlerový, středně těžký a těžký typ odlišnosti. Obecně se dá ale říci, že v současném systému výkrmu krůt se využívá starterové krmné směsi (tzv. KR1 s obsahem 290 g dusíkatých látek a 11,8 MJ ME/kg směsi). V dalších fázích odchovu (výkrmu) se postupně podávají směsi s nižším obsahem dusíkatých látek a vyšším obsahem metabolizovatelné energie. Například tak ve směsi určené pro poslední fázi výkrmu je 150 g NL a 13 MJ ME/kg směsi.
„Pro krůťata bezprostředně po naskladnění je nejdůležitější přístup k napájecí vodě. Krmím komerčními směsmi s obsahem kokcidiostatik. Část starterové směsi KR1 sešrotuji a míchám ji krůťatům s hrubšími částicemi obsaženými ve směsi. Od čtyř týdnů krůťatům podávám KR2 a od šesti KR3. Poslední turnus určený k výkrmu krmím podle výživářských doporučení firmy od které krůťata odebírám. Do napájecí vody přidávám probiotikum Lactiferm a dále vitaminy AD3. Je důležité nic nezanedbat, protože kvalitní materiál je základem pro udržení zákazníka. O tom, jestli krůty vyskladním, rozhoduje v prvé řadě jejich kondice, nikoli plánované datum prodeje. Je to sice náročnější, ale korektní vztahy se zákazníky jsou pro mne na prvním místě,“ řekla v závěru naší návštěvy daleko široko uznávaná chovatelka.

Komentáře ke článku 1

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *