O prevenci tepelného stresu

V mnoha částech světa, dokonce i u nás, je léto ještě v plném proudu. Ačkoliv se lidé mohou těšit z vysokých teplot, hospodářská zvířat (zejména krávy) mohou trpět tepelným stresem. O tom, jak s tepelným stresem bojovat, vyšlo na webu All About Feed několik článků. Týkají se základních krmivářských opatření, které mohou zvířatům ulevit.

Kvasinky a antioxidanty pomáhají

Tepelný stres se stává i z důvodu klimatických změn zejména u vysokoužitkových dojnic stále větším problémem. Specifické živé kvasinky a antioxidanty mohou působit proti jeho účinkům. Živé kvasinky Saccharomyces cerevisiae jsou považovány za bachorový modifikátor, mají schopnost přispívat ke stabilizaci pH v bachoru a zvýšení degradace vlákniny. Pokusy kombinací antioxidantů obsahující organický selen a přírodní antioxidant ukázaly, že celkový antioxidační status zvířete se zlepšil, což se projevilo snížením počtu somatických buněk v mléce o 40–60 %, posílením imunity a zlepšenými parametry kvality masa skotu.
Kromě těchto doplňků jsou nutná další nutriční opatření, jako je zvýšení energie v krmené dávce, přídavek tuku, rovnováha obsahu minerálních látek a elektrolytů a dostatek čisté pitné vody.

Do boje s teplem

Hlavním hormonem metabolických procesů a změn je inzulín. Zdá se, že hraje rozhodující úlohu při určování náchylnosti a míře přežití tepelného stresu. Proto krmná strategie, která podporuje nebo zlepšuje inzulínovou aktivitu dojnic, může zlepšit jejich schopnost se s ním vyrovnat. Další reakcí na tepelný stres je přesun průtoku krve z vnitřních orgánů k povrchu kůže, což způsobí snížení zdraví střev (také známé jako „děravá střeva“). Nedávné studie hodnotící různá aditiva ukázaly, že specifická kombinace fytomolekul sestávající z paprikového oleoresinu, cinnamaldehydu a eugenolu pomáhá. Mají vliv na bachor i střeva a optimalizují trávení a vstřebávání živin.

Zinek proti ztrátě zisku
Krmení preparáty zinku představuje nové nástroje a strategie, které mohou být použity ke zmírnění některých negativních vlivů tepelného stresu u prasat. Tepelný stres je nyní největší hrozbou pro efektivní výrobu živočišných bílkovin po celém světě a v mnoha zemích účinky tepelného stresu, a to zejména u prasat, ohrožují potravinovou bezpečnost.

Jak senzorické doplňkové látky mohou pomoci

Udržování příjmu krmiva na správné úrovni je zásadní a senzorické doplňkové látky mohou pomoci tohoto cíle dosáhnout. Doplněk senzorických látek z melasy má za cíl zvýšení příjmu sušiny, zlepšení stabilizace bachorového prostředí. Smyslové aditivum vedlo k zvýšené produkci mléka.  Rovněž se zvýší počet návštěv u žlabu, zkrátí čas příjmu krmiva a znásobí  rychlost jeho příjmu u suchostojných dojnic.

Přímé zkrmování mikrobů
Použití inteligentních doplňkových látek je jednou z nutričních strategií zaměřených na snižování dopadu tepelného stresu na produkci a reprodukci. Jednou z možností je přímý přívod mikrobiálního produktu vyrobeného na bázi z dvou různých extraktů kmenů hub a dvou kmenů kvasinkových kultur.
Dochází ke stabilizaci funkce bachoru, zlepšení mikrobiálního růstu a fermentační kapacity. Zlepšenou mikrobiální fermentací v bachoru, zvýšením syntézy mikrobiálního proteinu a lepším trávení vlákniny roste také dojivost.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *