Odbyt vajec je stále problematický

Ze statistik vyplývá, že soběstačnost při výrobě konzumních vajec v České republice se momentálně pohybuje na přibližné úrovni 80 %. Dále se dá vyčíst, že se k nám měsíčně doveze 50 až 70 miliónů vajec. Sílící dovozy vajec podporuje nejen obchodní strategie supermarketů, postavená na nejnižší ceně produktu, ale i chování spotřebitele, pro něhož je stále rozhodující cena zboží.

Výše uvedený scénář se sice čas od času změní, když naše veterinární dozorové orgány zajistí dodávku závadných vajec. To je ale pro domácí výrobce produkující kvalitní a zdravotně bezpečnou surovinu určenou k lidské výživě málo.

„Po problémech se salmonelou na konci loňského října v Polsku, odkud se k nám dováží  většina vajec,  se na českém trhu skokově zvýšila cena konzumních vajec asi o 30 haléřů, což už takřka pokrývalo náklady. Do té doby byla cena vajec v loňském roce velmi nízká. Pokud si vzpomínám, tak takhle špatná cena byla naposledy v roce 2011. Bylo by dobré dostat se na 100% soběstačnost, jedině tak budeme moci lépe čelit konkurenčnímu tlaku ze zahraničí. Síla odvětví je v tomto smyslu podle mého názoru velmi důležitá. Přál bych si, aby výrobci konzumních vajec u nás měli podobnou podporu jako mají producenti mléka nebo vepřového a drůbežího masa. Objem prostředků do našeho sektoru je v porovnání s ostatními rezorty živočišné prvovýroby nejnižší,“ řekl na úvod prokurista Podniku pro výrobu konzumních vajec v Kosičkách, s. r. o., Petr Hošek.
Ještě do loňského roku se v uvedeném východočeském podniku vyprodukovalo okolo 40 miliónů vajec. S naskladněním nové haly na začátku letošního roku by se  měla produkce vajec navýšit o dalších dvanáct miliónů kusů na 52 miliónů vajec. Pro mnohé nepředstavitelné číslo je pro zasvěcené ukazatelem výroby  středně velké farmy. K produkci konzumních vajec zde využívají hned několik kombinací nosných hybridů, a to hnědovaječné – Hisex brown, Lohman brown, Isa brown, a dále genotypy snášející vejce s bílou skořápkou – Decalb white a Lohman white.
„Z celkového počtu dvou set tisíc slepic chovaných v celkem šesti snáškových halách máme čtyřicet tisíc bílých nosnic ve dvou halách. Bílé slepice chováme nejen pro produkci bílých vajec, o něž je velký zájem v období Velikonoc, ale také abychom si z chovatelského hlediska porovnali jejich užitkové parametry s hnědovaječnými hybridy. Zjišťujeme, že bílé nosnice vyprodukují více vajec, a to při nižší spotřebě krmiva. Na druhou stranu mají větší podíl znečištěných vajec a mikrokřapů. Hnědé slepice mají naopak těžší vejce, což souvisí s jejich fyziologickou velikostí, která představuje rozdíl až 250 gramů. Naproti tomu síla skořápky byla u sledovaných genotypů totožná,“vypočítal prokurista drůbežářského podniku dále.
Více se dočtete v červencovém čísle časopisu Náš chov*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *