Odchov „super“ jalovic

Dobře odchované jalovice jsou základem mléčné produkce, to ví dnes asi každý zootechnik. Koncept, jak dosáhnout dobře odchovaných jalovic nabídl v hotelu Na Farmě v Choťovicích Jürg Hofmann, majitel společnosti Hofmann Nutrition AG. Podstatou je systém krmení s využitím mikroživin přírodního původu. Ty mají za úkol zlepšovat imunitní systém zvířat a jejich celkové zdraví a kondici.

Jürg Hofmann v prezentaci nejdříve objasnil okolnosti založení rodinného podniku Hofmann Nutrition AG ve Švýcarsku. Asi již před padesáti lety vyvinul přírodní mikroživiny pro krmení zvířat. Dal jí značku Hokovit. Jako zdroje surovin využil například kolostrum, více než 60 různých rostlinných a kvasinkových extraktů, specifické mastné kyseliny, peptidy, cheláty a mikronizované vitamíny. Mikroživiny Hokovit jsou dnes vyráběny a vyváženy do mnoha zemí světa. Používají se pro hospodářská zvířata i domácí zvířata. „Máme velice specifiký produkt. Naše působnost je celosvětová. Partneři v severní a jižní Americe, ale většina v Evropě. Také v Krasnodaru v Rusku a Asii,“ vysvětlil českým zájemcům o systém majitel společnosti Hofmann Nutrition, který přijel do ČR spolu se synem Alexandrem, aby prezentovali unikátní „Hokovit metodu“ odchovu jalovic.

 

Nové technologie nabízejí zlepšení ekonomiky

 

Do problematiky vnesl úvodní myšlenky doc. Ing. Jiří Motyčka, CSc., který zmínil, že produkce masa od holštýnského plemene sice „tahá za uši“, nicméně nové technologie otevírají nové možnosti. Snahou je, aby chovatelé měli ve svých stájích rentabilní krávy. To souvisí také s využitím potomstva – jaloviček, které se zpravidla používají na obnovu, ale také býčků, kteří obvykle představují „odpad“. Svou pozitivní roli sehrává sexace spermatu, ale také genomika, která nabízí možnosti selekce jalovic v raném věku. Jde stále o dostupnější metodu, neboť ceny čipů klesají. „Část horších krav je možné zapouštět také býky masných plemen, heterózní efekt je zajímavý,“ ve stručnosti seznámil s možnostmi Jiří Motyčka.

Odchov kvalitních jalovic

Jürg Hofmann společně s Ing. Jiřím Austem, Ph.D., zástupcem společnosti Hokovit Czech, s. r. o., společně prezentovali jednotlivé složky krmných doplňků, které nabízí Hokovit k odchovu jalovic:

Více v tištěném Našem chovu.

Značkové maso

Dále představilli značku masa Qualivo, za kterou se skrývá celý životní cyklus od prvovýroby po způsob prodeje a propagace masa. Pod značkou Qualivo jsou implementovány koncepty pro hovězí, telecí a vepřové maso. Značka Qualivo byla uvedena do života v roce 1997 a dnes je maso pod touto značkou produkováno a prodáváno ve Švýcarsku, Německu, a již také v České republice a na Slovensku. Filozofie konceptu vychází na straně prvovýroby z nekompromisní snahy o zdraví zvířete, špičkové krmení, ekonomiku chovatele díky špičkovým výkrmovým parametrům a na straně druhé o neporovnatelnou kvalitu pro toho, kdo maso prodává do trhu. Implementace systému Qualivo znamená, že farmář a zpracovatel má zajištěn odběr zvířete a masa, neboť majitelé licence pro prodej značkového masa do trhu mu tento odběr garantují a je součástí licenčních dohod. Hlavní výhodou tohoto konceptu pro zákazníka je, že nejen maso skvěle chutná, ale jeho kvalita nekolísá.

V závěru semináře byla uspořádána společná ochutnávka vepřového masa vykrmeného v rámci systému. Majitel farmy v Choťovicích Ing. Karel Horák se pustil také do výkrmu prasat pod značkou Qualivo. Již brzy budou první výsledky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *