Vložil
Kategorie:
Dojený skot
Štítky:

Odhad prevalence subakutní ruminální acidózy u dojeného skotu

Subakutní ruminální acidóza (SARA) je v současné době považována za jedno z hlavních onemocnění trávícího traktu u vysokoprodukčních krav. Toto onemocnění je spojeno s výživou, zejména když se využívá vysoký podíl koncentrátů a je redukován podíl píce v krmné dávce a celou řadou dalších faktorů.

Projevuje se u vysokoprodukčních krav, krav na první laktaci a při obtížích s přístupem ke krmivu. SARA nemá specifické klinické příznaky, ale je spojena poklesem příjmu sušiny (DMI), poklesem produkce mléka a mléčného tuku. Celosvětově je 8 až 28 % krav postiženo tímto onemocněním.

Ve Francii je několik studií, které odhadují prevalenci výskytu SARA v komerčních mléčných farmách na úrovni 1,8 %. Současná definice SARA je stanovena na základě pH tekutiny bachoru. Existuje celá řada technik pro měření pH v bachoru, což ovlivňuje hodnotu pH a je příčinou obtíží při stanovení diskriminační hranice pro detekci SARA.

 

Cílem prezentované studie bylo:

1) Studovat toto onemocnění v polních podmínkách na farmách v západní Francii

2) Validovat rizikové faktory popsané v literatuře

3) Vyhodnotit senzitivitu poměru tuk : protein jako indikátoru SARA

 

Příspěvek vychází z diskusí na posledním kongresu ICAR v roce 2015 v polském Krakově a vychází z referátů autorů Guegan a kol.

 

Ing. Pavel Bucek,

Českomoravská společnost chovatelů, a. s.

 

Celý článek najdete v Našem chovu 3/2016

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *