Otevřena laboratoř pro analýzy mykotoxinů

Kontaminace krmiva mykotoxiny zůstává všudypřítomným rizikem. Výsledky Analýzy evropských zrnin a pícnin Alltech 2015 ukazují, že je ohrožen především mléčný a masný skot. Výkyvy počasí během léta roku 2015 zvýšily nebezpečí kontaminace mykotoxiny, vedly k nerovnoměrnému růstu a vývoji rostlin a napáchaly velké škody na úrodě. Evropské biovědecké centrum společnosti Alltech v irském Dunboyne, Co. Meath, chce mít před mykotoxiny náskok. A proto v květnu otevřelo svou první evropskou supermoderní laboratoř Alltech 37+® pro analytické služby v oblasti mykotoxinů.

Irská laboratoř je třetí svého druhu v rámci společnosti Alltech, která již provozuje dvě podobné laboratoře, jednu ve Spojených státech a druhou v Číně. Od svého otevření v roce 2012 analyzovala americká laboratoř již přes 10 000 vzorků. Nová evropská laboratoř bude poskytovat v Evropě tolik potřebné a vysoce efektivní služby v oblasti stanovení profilu mykotoxinů, které urychlí proces detekce a zároveň ušetří čas a peníze evropských farmářů a zpracovatelů potravin. Taková laboratoř umožní provádět v Evropě kvantitativní stanovení více než 38 různých mykotoxinů a kvalitativní testy na více než 50 dalších v krmivech pro zvířata za méně než 15 minut na vzorek.

 

„Nová laboratoř společnosti Alltech v Irsku pomůže evropským farmářům a producentům identifikovat a zvládat rizika spojená s mykotoxiny,” říká Nick Adams, globální ředitel týmu společnosti Alltech pro management mykotoxinů. „Program Alltech Mycotoxin Management a globální tým pro management mykotoxinů sestávající z výzkumníků a odborných poradců nabízejí unikátní a přesné metody řešení rizik, např. přítomnosti více mykotoxinů současně. Tato nová laboratoř je opět důkazem, že tým společnosti Alltech zde v Evropě šel vždy cestou inovativních technologií v boji proti tomuto skrytému globálnímu nebezpečí.”

 

Diagnostika a efektivní řešení problémů s mykotoxiny byly až doposud omezeny přesností metod měření těchto toxických kontaminujících látek v krmivech. Nová laboratoř společnosti Alltech představuje inovativní zdroj služeb prováděných týmem vědeckých analytiků, kteří budou pomáhat farmářům v nepřetržitém monitoringu přítomnosti a koncentraci mykotoxinů ve skladovaných objemných krmivech, jenž je nedělitelnou součástí programu managementu objemných krmiv, s cílem snížit dopady mykotoxinů na užitkovost a zdraví hodpodářských zvířat. Laboratoř bude schopna rychle a přesně identifikovat tyto skryté zabijáky v krmivu a poskytnout zákazníkovi závěrečnou zprávu s doporučenými dalšími kroky.

 

„Přítomnost specializovaného centra v Irsku bude velkým přínosem pro produktivitu, zdraví zvířat, vysledovatelnost, ziskovost a efektivitu nejen u evropských farem, ale také v evropských systémech produkce potravin,” říká Adams.

 

Světové vědecké týmy pro špičkový výzkum společnosti Alltech se pyšní mnoha uznáními. Alltech Severoamerická laboratoř pro management mykotoxinů získala akreditaci ISO/IEC 17025:2005, mezinárodní normy, která uznává kompetence analytických laboratoří. Toto objektivní hodnocení prováděné třetí stranou se zaměřuje na manažerské a technické aspekty laboratoře a garantuje přesnost a nezaujatost analytických výsledků.

 

V roce 2013 získal program analýz mykotoxinů Alltech 37+® hvězdičku jako cenu za inovace od na francouzském veletrhu Space, který uděluje vyznamenání novým produktům a inovativním službám v zemědělství. Program analýz mykotoxinů Alltech 37+® také dostal cenu 2014 Dairy Herd Management Innovation Award (cena za inovace v oblasti managementu stáda mléčného skotu). Čínský odborný časopis v oblasti zdraví zvířat China Animal Health Magazine mu udělil cenu Double Effect Star Solution za rok 2014.

 

V září roku 2015 udělila Čínská krmivářská informační síť programu Alltech Mycotoxin Management cenu Star Feed Additive— Pět nejlepších řešení v oblasti mykotoxinů. Více informací o programu Alltech Mycotoxin Management naleznete na stránkách www.knowmycotoxins.com.

*

 

Tisková zpráva společnosti Alltech

-red-

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *