Ovce vřesová po roce

Praha uviděla poprvé ve své historii (a to zásluhou letošní výstavy PragaAgro v Letňanech) ovci vřesovou. Toto u nás zatím nepříliš známé plemeno reprezentovala tři zvířata, plemenný beran a bahnice s jehnětem. Vzápětí je třeba uvést, že v České republice už máme tři stáda ovcí vřesových. První dovoz byl realizován právě před rokem.

„V prosinci 2001 jsme koupili pro farmu Ing. Jiřího Řípy v Mokrovratech na Dobříšsku deset březích bahnic a berana. V průběhu letošního dubna se tam narodilo 14 jehňat,“ řekl týdeníku Zemědělec úvodem Ing. Václav Pařízek. „Během roku se pak chov rozšířil o stáda ve Svatoslavi (okres Třebíč) a Hudlicích u Berouna. Ve spolupráci s bavorskými chovateli byli vybráni nepříbuzní jedinci z jiných chovů. Do Čech a na Moravu tak dorazilo dalších 16 kusů, deset ovcí, dva berani a čtyři jehňata.“
Zcela bez jádra
Ovce vřesová je staré extenzivní plemeno pocházející ze severozápadu Německa. V minulosti se chovalo bez příměsi cizí krve na chudých, písčitých půdách vřesovišť, v současné době už dost dlouho slaví úspěchy i mimo Dolní Sasko. V Bavorsku měla premiéru aukce a propagační výstava zmíněného plemene a především po její návštěvě se o ovce vřesové začali zajímat rovněž čeští farmáři.
„Stáda žijí celoročně na pastvině bez přikrmování jádrem. Jak se konkrétně v Mokrovratech uvedla první domácí populace? Průměrná živá hmotnost jehňat ve sto dnech byla 29,9 kg při průměrném denním přírůstku 269 gramů. Beránci byli samozřejmě těžší (31,9 kg) a rychleji přibývali (288 gramů denně) než jehničky (hmotnost 28,3 kg a přírůstek 252 gramů),“ uvedl Pařízek.
Dobříšská degustace
Velkou předností ovcí vřesových je výborné maso specifických vlastností: tmavé, libové, jemné a s aroma připomínajícím zvěřinu. „Ve Spolkové republice je velmi oblíbené a chovatelé mají možnost prodávat ho přímo z farem, stejně jako výrobky z něho. Umožňuje jim to legislativa a navíc německé ministerstvo zemědělství tento způsob prodeje podporuje,“ dodal ing. Pařízek.
Možnost ochutnat maso z u nás narozených zvířat dostanou odborníci při první oficiální degustaci, která se odehraje v Dobříši ve středu 4. prosince. V kolekci tří anonymních vzorků bude „na talíři“ ještě muflon a jedno vybrané masné plemeno ovcí.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *