Pít syrové mléko ANO, nebo NE?

O mléčných výrobcích a mléce se stále vedou spory v různých kontextech. Nebezpečí možných nákaz ze syrového mléka je známé, ale přesto je řada lidí, kteří dávají přednost tomuto nápoji. Co si o tom myslíte VY???

Ing. Michaela Říhová

zootechnička, Blatensko plus rodinná farma

Máme malé hospodářství, několik kusů skotu pro vlastní potřebu – některé jalovice vykrmujeme, obvykle jednu až dvě krávy dojíme. Z mléka vyrábím sýry, tvarohy a jogurty, které prodávám ze dvora pro zájemce z blízkého okolí.

Syrové mléko od vlastních krav s manželem pijeme již šest let. Dojnice, od kterých mléko konzumujeme, mají všechna povinná vyšetření, zdravotních rizik se neobáváme. Našemu chovu věřím, ale dětem mléko pro jistotu převařuji.

Pokud bych koupila syrové mléko z anonymního chovu, raději bych ho převařila. Jako zootechnička jsem konzumovala syrové mléko z velkochovu, kde jsem pracovala.

Co se týče možných nákaz, obávala bych se klíšťové encefalitidy z mléka kozího, ale oba s manželem jsme proti tomuto onemocnění očkovaní včetně dětí. Manželův děda pije syrové kravské mléko celý život, zatím je mu 81 let a nikdy s tím problém neměl.

 

Ing. Růžena Seydlová

Milcom, a. s.

Syrové mléko bez účinné pasterace bych nikdy nedala ani dítěti ani dospělému člověku.

Když vím, jaké jsou  hygienické požadavky na syrové mléko z titulu bezpečnosti potravin (FAO), jsem si jistá, že žádná farma  v ČR je nesplňuje, a to se samozřejmě předpokládá, že surovina bude tepelně následně opracovaná v rámci procesu finalizace.
Požadavky:

-celkový počet mikroorganismů – do 5000/ml mléka
-počet koliformních zárodků – negativní
-pseudomonády – do 500/ml
Streptococcus uberis – 200/ml
-celkový počet Staphylococcus sp – 200/ml
Staphylococcus aureus – 10/ml
-počet somatických buněk – 150 000/ml.
Jsou tedy zastoupené i mastitidní patogeny, které mohou u osob se sníženou obranyschopností sehrát významnou a zejména negativní roli  i v humánní medicíně.
Čerstvé mléko ze dvora po pasteraci může mít jiné organoleptické vlastnosti, které jsou z velké části vázané na obsah tuku, který není u něho upravován.

Komentáře ke článku 3

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *