Pomocníci v krmivech pro drůbež

Moderní výživa brojlerů je založena na krmivech bohatých na energii. Část energie se většinou získává z obilnin, převážně z pšenice a ječmene, další podíl potřebné energie je hrazen z tuků či olejů. Krmiva pro brojlery založená na pšenici a ječmeni s vysokým obsahem tuků mohou však být pro trávicí trakt ptáků špatně stravitelná. Proto se do krmných směsí přidávají aditiva, která kromě jiných účinků zlepšují jejich stravitelnost a využitelnost. Seminář s touto tématikou pro chovatele drůbeže uspořádala v polovině října česká společnost BIOFERM CZ sídlící v Brně.

Krmná aditiva

První přednášející Karel Bierman studoval na univerzitě ve Wageningenu a pak pracoval pro společnosti Cavo Latuco, Provimi nebo Intervet Schering Plough. Nyní je zaměstnán u společnosti Huvepharma, kde se věnuje především enzymům a jejich účinkům na hospodářská zvířata. Společnost Huvepharma AD fúzovala od roku 2000, kdy byla založena, například s firmou Biovet. Tento název také dodnes nesou některé části podniku. Důležitá byla pro společnost Huvepharma akvizice globálních krmných aditiv firmy Intervet v roce 2005. V oblasti krmných aditiv se podle přednášejícího klade značný důraz na kvalitu všech výrobků. Důkazem je i udělení evropských a amerických certifikací (HACCP, GMP, ISO). „Zákazníci si cení také analytického servisu, který odhalí například koncentraci nativního nebo dodaného enzymu v krmivu a také to, jestli bylo krmivo dobře zamícháno nebo zda nebyl enzym narušen při granulaci,“ sdělil Karel Bierman. Testování enzymů v krmivu přitom není nikterak jednoduché. Velmi důležitý je správný odběr vzorku, který musí být reprezentativní. „Je také těžké detekovat enzym navázaný na substrát, tento komplex je velmi stabilní a 30 až 50 procent enzymu nemusí být ve znatelné formě, čímž se výsledky zkreslují. Podle rozpětí hodnot se však dá odhalit přítomnost i takto pevně vázaného enzymu. Ale nejlépe nám jeho přítomnost potvrdí zvířata, pro která je určen,“ uvedl Bierman.

Výroba krmných enzymů

Společnost Huvepharma nabízí pro drůbež přípravek Hostazym X. Je to přírodní enzymový komplex s deklarovanou aktivitou endo-xylanázy. „Je produkován prostřednictvím fermentace na pevném substrátu s využitím specifického kmene Trichoderma longibrachiatum, což se odráží například ve vyšší odolnosti při skladování,“ vysvětluje řečník. „Kromě prokázané účinnosti při degradaci neškrobových polysacharidů (NSP) jako zdrojů energie v cereáliích, je komplex pentosanáza-xylanáza příbuzný s vysoce větvenými arabinoxylany přítomnými v rostlinných zdrojích proteinů, například v sójovém šrotu. To celkovou účinnost preparátu ve směsích pro brojlery a krocany ještě zvyšuje,“ dodal Karel Bierman.
Hostazym X je k dispozici v mikrogranulované nebo tekuté formě. Jeho přidáním do krmné směsi se zvyšuje výživná hodnota krmiva na bázi cereálií s vysokým podílem NSP, je umožněna větší pružnost při tvorbě receptur s co nejnižšími náklady a stálá kvalita krmiva. Výsledkem je zvýšený denní přírůstek, zlepšení konverze a vyrovnanosti hejna, lepší rovnoměrnost růstu v průběhu růstové i výkrmové fáze, snížení rizika trávicích poruch po změně komponent krmné směsi, snížení množství dusíku a fosforu vylučovaného do prostředí a také zlepšení kvality podestýlky. Jak uvedl přednášející, Hostazym navíc disponuje velmi dobrým poměrem mezi cenou a kvalitou výrobku.
„V současné době je Hostazym X registrován k použití pro brojlery, nosnice, krůty a selata do 35 kilogramů a je k dispozici v několika koncentracích v suché i tekuté formě. Do budoucna připravujeme rozšíření registrace na výkrm prasat, pro kachny a další drůbež,“ dodal řečník.
Další přípravek, o kterém se Karel Bierman zmínil, je Optiphos – fytáza produkovaná Escherichia coli, jejíž schválení v EU se očekává v krátké době a je k dispozici jako granulát, v obdukované verzi chráněné proti vysokým teplotám a v tekuté formě. „Optiphos je schopen uvolnit značné množství živin, má optimální profil pH a je odolný vůči pepsinu,“ vyjmenoval některé přednosti nového přípravku Bierman.

Skrytý zabiják profitu

Tímto slovním spojením nazvala kokcidiózu další přednášející – Monita Vereeckenová ze společnosti Huvepharma. Eimeria ssp.je jednobuněčný parazit s přímým životním cyklem velmi specifický na hostitele a určité typy buněk, vyznačuje se také specifickými vývojovými místy.
Dnes u drůbeže rozlišujeme sedm druhů eimerií, které se liší jak patogenitou, tak morfologií a vzhledem i lokalizací lézí. U brojlerů se nejčastěji vyskytuje E. acervulina, tenella a maxima. „Všechny tři typy nejčastěji nacházíme v tzv. kritickém období, jež nastává mezi 12. a 26. dnem výkrmu. Je to proto dobrý čas pro monitoring kokcidióz,“ informovala Vereeckenová.
Toto onemocnění je podle jejích slov velmi nebezpečné pro svoji mnohdy skrytou formu. Klinické příznaky jako je snížený příjem krmiva, zhoršení kondice nebo úhyn bývají jen špičkou ledovce. Častěji se kokcidióza vyskytuje v subklinické formě, kdy snižuje přírůstky o 5 až 10 procent a o zvyšuje konverzi krmiva o stejné procentní body. Nezanedbatelná je také náchylnost infikovaného kuřete k dalším onemocněním, kokcidie otevírají bránu infekce.
Základem boje proti tomuto patogenu je podle přednášející správná hygienická praxe v chovu, používání správných rotačních programů antikokcidik, případně použití vakcín. „Mohu doporučit v současnosti nejpoužívanější antikokcidikum přípravek Sacox 120, který deklaruje konzistentní účinnost salinomycinu v každé granuli premixu. Dalším kladem je optimální velikost částic a stabilita vůči všem technologiím výroby krmiv,“ konstatovala přednášející.
Do rotačních programů pak Monita Vereeckenová doporučila i další preparát Coxidin 200 s účinnou látkou monensinátem sodným. „Tento přípravek minimalizuje riziko rozvoje sekundárních infekcí a je kompatibilní s většinou dalších krmných aditiv.“ uzavřela Vereeckenová.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *