Pomocník šumavského farmáře

Typické horské městečko Stachy leží v jižních Čechách nedaleko Javorníka a Churáňova v severní části chráněné krajinné oblasti Šumava. Strmé kopce a velmi kamenitá a málo úrodná pole k obživě obyvatel nikdy nestačily, a tak se místní věnovali především výrobě skleněných korálků do růženců v tamní sklárně. Žili tu také tak zvaní světáci, kteří odcházeli z městečka v sezóně za prací do ciziny a na podzim se vraceli zpět.

Farmář Jiří Švarc ze Stach se na uvedenou historii neohlíží a v okolí vyhledávaného turistického městečka hospodaří. K jeho farmě patří 58 ha trvalých travních porostů, které se nacházejí v nadmořské výšce kolem 800 metrů. Na mnohých z nich se během vegetace pase masný skot – kříženci plemen blonde d´Aquitaine, limousin a masný simentál, ostatní slouží k produkci objemného krmiva na zimu. Každý rok je třeba připravit kolem 300 balíků objemné píce.

Zimoviště ve Stachách tvoří dvě obloukové haly s pevnou konstrukcí, které odolají i velkým sněhovým přívalům. „V zimě se musí každý den zvířata nakrmit a také je třeba pravidelně stlát,“ říká Jiří Švarc. „Hledal jsem stroj, který by mi tuto práci usnadnil, neboť manželka chodí do práce a na všechno jsem sám. Děti jsou ještě malé a zejména v zimě přinesou ze školky kdejakou nemoc. A ta samozřejmě skoro pokaždé postihne i dospělé. Když pak musíte třeba i s teplotou v nevlídném zimním počasí krmit a stlát, neboť to za vás nikdo neudělá, je to hodně těžké. V technice, která by z velké části nahradila vidle a výrazně zkrátila nezbytný pracovní čas, jsem viděl svou záchranu.“

„Především jsem se upnul na nesený rozdružovač balíků , s nímž se snadno manipuluje,“ pokračuje farmář. „Vybral jsem si rozdružovač Kverneland 852 o objemu dva metry krychlové s otočnou koncovkou v úhlu 280 stupňů. Tento typ splňuje moje požadavky bezezbytku. Navíc jsem zvolil komfortní TOP model, jehož všechny funkce se ovládají pomocí elektroniky z kabiny traktoru. Samozřejmě se dají ovládat i zvenčí.“*

Celou reportáž naleznete v Zemědělci č. 7.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *