Porozumět bachoru je základ

S neustále se zvyšující se mléčnou užitkovostí musí každý chovatel skotu myslet i na kvalitní nakrmení každé dojnice. Pokud i při splnění všech ostatních zoohygienických a veterinárních podmínek a předpokladů nedokážeme dobytku zajistit kvalitní a vyrovnanou krmnou dávku, nikdy dlouhodobě nedosáhneme dobré užitkovosti. Na toto téma se zaměřil Prof. MVDr. Bohumír Hofírek, DrSc. z VFU Brno na odborném setkání chovatelů skotu, které pořádala firma Mikrop Čebín, a.s. ve spolupráci s katedrou výživy ČZU v polovině dubna.

Prof. Hofírek zdůraznil důležitost správné kyselosti v bachorovém prostředí (optimální pH je mezi 6,2-6,8) a správného množství vylučovaných slin(100 až 120 litrů). „Při nižším pH nastávají poruchy ve skladbě mastných kyselin, které mohou vést až k indigesci. Přitom zpočátku nejsme schopni klinicky stanovit příznaky poruchy. Pro tyto účely doporučuji použít metodu odběru bachorové tekutiny“, uvedl přednášející. Zároveň představil v této souvislosti některé typy sond nebo metodu přímé punkce bachoru a vyzvedl metabolický profil bachorové tekutiny jako účelný způsob zjištění subklinických poruch, např. acidózy nebo alkalózy.
Prof. Hofírek neopomněl zdůraznit, že produkční choroby v chovu skotu jsou často příčinou subklinických metabolických dysfunkcí. Mezi tyto choroby můžeme zařadit nejen poruchy trávicího traktu, jako je dislokace slezu nebo reprodukční onemocnění (zadržení lůžka, záněty dělohy), ale i problémy zdánlivě vzdálené, například laminitidy nebo ztučnění jater. Na závěr prof. Hofírek vyzdvihl důležitost pravidelné kontroly každého stáda chovatelem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *