Při snižování nákladů na nakoupená krmiva lze i prodělat

Doba mléčné krize se u nás zabydlela a chovatelé neustále čelí výzvám jak toto období přežít. Pak je logické a správné, když se zaměřují na kontrolu nákladů na nakoupená krmiva. Zde platí stejné pravidlo jako v supermarketu, nejlevnější zboží nemusí být tou nejlepší volbou. Na rozdíl od supermarketu nepotřebuje chovatel lupu, aby zjistil, jaká tajemství nakoupený produkt skrývá. Nicméně, ale stále zde platí ono známé, „nechci tu slevu zadarmo“. Proto je dobré, když se kupující orientuje v složení nabízeného produktu.

Podívejme se z tohoto pohledu na mléčné krmné směsi (MKS), náhražky mléka pro telata. V tomto příspěvku se chci věnovat praktickému přístupu kupujícího.

Na téma mléčná náhražka, nebo mléko proběhlo mnoho studií, které podpořily podání mléčné krmné směsi. Důvody proč podávat MKS jsou vyšší přírůstek při stejné dávce sušiny jako při krmení mléka. MKS jsou ve svém složení stálé, mají přidané minerální látky a vitamíny, mají vyšší poměr proteinu k tuku než mléko. To vede k vyššímu přírůstku, rychlejšímu návyku na starter, rychlejší vývoj bachoru.

 

 

1 kg = 2200 kg mléka

Mějme na paměti, že každý 1 kg přírůstku telete do odstavu navíc přináší zvýšení životní užitkovosti 2200 kg.

To potvrzuje studie provedená na Cornellské univerzitě na 1244 telatech. Každý jeden kilogram navýšení přírůstku do odstavu telete přináší nárůst produkce mléka o 200 kg do třetí laktace. Byla také sledována variabilita produkce prvotelek a bylo prokázáno, že 22 % rozdílu v produkci je způsobeno právě rychlostí růstu do odstavu.

Hlavní roli v dosažení přírůstku telete hraje obsah proteinu. Věnujme mu proto pozornost.

Při výběru MKS by nás mělo zajímat stáří telat. Mladá telata do tří týdnů stáří vyžadují MKS na bázi mléka. Důvodem je potřeba vysrážení nápoje při nízkém pH, které umožňuje normální funkci trávicích enzymů.  Pro tato telata je přijatelné, když bude MKS obsahovat jen mléčnou bílkovinu, tedy sušené mléko a syrovátku.

S využitím zahraničních zdrojů sestavil

Ing. Jakub Zatloukal

Kompletní článek najdete v Krmivářství 5/2016

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *