Prodej drůbeže ze dvora má perspektivu

Zatímco v Rakousku nebo Německu je prodej ze dvora tradiční způsob odbytu produkce tamních farmářů, pro domácí farmy rodinného typu představuje výzvu teprve několik let. Podle uvedeného modelu funguje například rodinná farma Ing. Zdeňka Vojtěchovského a Jiřího Tlustého v Ješíně u Velvar, jejíž živočišná výroba, která tvoří asi polovinu tržeb stojí na chovu a porážení drůbeže. Vedle toho se rodinný podnik se dvěma stálými zaměstnanci zabývá ještě rostlinnou produkcí a likvidací odpadů z průmyslové výroby i z domácností.

V rámci zemědělské činnosti chov drůbeže byl první podnikatelskou aktivitou farmy sídlící asi třicet kilometrů severozápadně od Prahy.
„Ještě když jsem pracoval v tehdejším JZD Žižice, bydleli jsme na statku. Byly zde volné ustájovací kapacity, atak jsme zvažovali, jak je využít. Chov drůbeže se nám zdál jako nejschůdnější řešení. S uvedenou činností jsme začali v roce 1990, v nabídce jsme měli rozkrmená brojlerová kuřata, která se prodávala ve věku čtrnácti dnů, dále rozkrmená šestitýdenní krůťata, desetitýdenní kuřice a kachňata s housaty. Jak se ale lidé na vesnici začali vybavovat okrasnými zahradami, tak klesal zájem o rozkrmenou drůbež a rostla poptávka po vykrmených krůtách a brojlerových kuřatech. Začali jsme se proto více zabývat výkrmem krůt a brojlerových kuřat a v roce 1999 jsme ještě zprovoznili malou porážku, která slouží nejen pro jatečné zpracování drůbeže, ale i k porážení králíků. Za směnu zde porazíme sto dvacet pětadvacetikilogramových krocanů, o čtyřicet kusů více patnáctikilových krůt a brojlerových kuřat uděláme okolo sta kusů za hodinu. Porážku králíků momentálně neprovozujeme, ale ještě před dvěma roky jsme jich za den porazili i tisíc kusů,“ prozradil v úvodu naší návštěvy spoluzakladatel rodinného podniku Ing. Zdeněk Vojtěchovský.
Celý článek najdete v srpnovém čísle časopisu Náš chov 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *